Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet när bygget av vallar går långsamt

Professorn: Därför stiger havsnivåerna
En av skyddsvallarna i Kristianstad.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Översvämningsrisken är stor i Kristianstad eftersom staden är lågt placerad. Bild från 2017.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Under tider av extremväder och klimatförändringar är Kristianstad ständigt hotat av nya översvämningar.

Ändå går bygget av nya skyddsvallar långsamt – vilket gör staden ständigt sårbar, rapporterar SVT Skåne.

– Jag är inte nöjd, säger Karl-Erik Svensson, projektledare i Kristianstads kommun, till SVT Skåne.

Kvällsposten har flera gånger rapporterat om södra Sveriges utsatta situation när klimatet förändras. Det största hotet är översvämningar på grund av stigande havsnivåer.

Kristianstad är Sveriges lägst liggande kommun och extra utsatt vid extremväder som stormar och höga vattenflöden. Helge å och Hammarsjön har återkommande översvämningar.

Sedan flera år har stora skyddsvallar byggts runt staden för att hålla vattnet ute.

Hittills har arbetet bara hunnit halvvägs och har tagit mycket längre tid än vad man hoppats på. Så länge det inte är klart är staden sårbar för nya översvämningar, rapporterar SVT Skåne.

– Högvattnet kan ju komma innan man har hunnit få upp alla skyddsvallar, säger Karl-Erik Svensson till SVT.

Under vintern 2002 var det på håret att en katastrof inträffade när Hammarlundsvallen som skyddar östra delarna av staden hotade att brista på grund av en vattenhöjning på över 2 meter.

Ska vara klara 2025

Arbetet med de nya skyddsvallarna kompliceras av att grunden på många ställen är instabil och därför måste man bygga ett underlag med pelare av kalkcement. 

Kommunen måste dessutom förhålla sig till speciella omständigheter, då Kristianstad ligger under havsnivån och vallarna fungerar som en slags omvända dammar. 

Dessutom byggs skyddsvallarna baserat på att SMHI beräknat att havsnivån kommer ökas cirka en meter fram till 2100 i Skåne. Prognoserna ändras hela tiden vilket gör arbetet än mer komplicerat. Karl-Erik Svensson menar att det vore bättre om man kunde skynda på arbetet och bygga på vallarna i efterhand. 

 – Jag anser inte att man i dag kan arbeta efter en havsvattennivå som kanske kommer att råda om 130 år. Man måste ha möjlighet att bygga på efterhand, säger Karl-Erik Svensson till SVT.

Skyddsvallarna skulle ha varit klara för flera år sedan men slutdatumet har skjutits fram till år 2025.

– Jag är inte nöjd. Det skulle ha varit klart för flera år sen, säger Karl-Erik Svensson till SVT.

År 2017 varnade experter för att Kristianstad kan behöva flyttas: