Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotellets drag för att förhindra sexhandeln

Arkivbild på Scandic-hotell.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hotell Scandic Hallandia i Halmstad vill förhindra sexförsäljningen på hotellrummen. Därför har personalen tränats i att upptäcka signaler hos gästerna.

– Det gäller att inte göra det så enkelt för sexköparna. Om vi ser något misstänksamt reagerar vi direkt, säger hotelldirektör Thomas Hansen.

Hotell Scandic Hallandia har valt att gå hårt ut mot sexköparna - de driver sedan flera år ett arbete för att förhindra att personer använder rummen för sexhandel.

– Det gäller att inte göra det så lätt för sexköparna. Vi tittar efter vissa signaler och är snabba med att kontakta polisen om vi misstänker något. Det gäller att både gästerna och personalen ska känna sig trygga när de vistas här, säger hotelldirektör Thomas Hansen.

Några tecken som personalen lärt sig titta efter är exempelvis om det hittas kvarglömda kontanter och preventivmedel i hotellrummen enligt P4 Halland.

Personalen är också observant på om det är mycket rörelse till och från vissa rum.

– Om det till exempel är flera olika män som rör sig till och från ett rum under en viss tidsperiod är det något vi ska reagerar på, säger Thomas Hansen.

Thomas Hansen berättar att de arbetat aktivt med att förhindra sexköp på hotell Scandic Hallandia i Halmstad i flera års tid. På polisens initiativ har de arbetat fram en utbildningsfilm till personalen som visas för alla nyanställda och för övrig personal en gång per år.

– Det ger mer trygghet till vår personal, exempelvis för dem som jobbar kväll.

Inte göra det enkelt

På hotell Scandic Hallandia jobbar ett trettiotal medarbetare. Alla dessa har utbildats i rutiner kring hur de ska hantera misstänkta sexköp. Enligt hotelledningen är det viktigt att personalen ska känna att de tas på allvar om de misstänker något och att de ska kunna prata om det.

– Vi är numera helt kontantfria, alla personer personer måste betala med kort och visa legitimation.

Genom att inte kunna betala kontant för rummen vill hotellet försvåra det för sexköparna - deras bankuppgifter registreras vid betalningen så de kan inte förneka att de använt rummet.

Enligt Thomas Hansen är det ett vanligt förekommande problem med sexhandel på hotell och han menar att personalen får redskap för att lättare veta vad de ska göra när de upptäcker något misstänkt.

– Att vi har etablerade rutiner har gjort det lättare för medarbetarna har motverka problemet.

TV: Så här fungerar Danmarks coronapass

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!