Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotande havsnivåer i landet – drabbade samlas

Ett av de områden som riskerar att drabbas av översvämningar är Skanör och Falsterbo.
De stigande havsnivåerna bromsas i norra Sverige av att landhöjningen fortfarande pågår. I Sydsverige förväntade höjningen av havsnivån få stora konsekvenser.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Vattnet slukar kusterna i södra Sverige i allt snabbare takt – och nu är det åter dags för de mest drabbade att mötas och försöka göra något åt hot som erosion, stigande havsnivåer och översvämningar.

– Det finns ett gemensamt intresse av att frågorna lyfts för Skåne och Halland, eftersom vi är mer utsatta, säger vattenstrateg Pär Persson på Länsstyrelsen Skåne inför det två dagar långa stormöte inom Regional kustsamverkan i Skåne och Halland som inleds i dag.

Över 100 deltagare ska återigen diskutera framtiden – bland annat kustkommuner i Skåne och Halland, länsstyrelser och andra statliga myndigheter, som Statens geotekniska institut (SGI) och Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Även intresseföreningar, såsom villaägare längs med kusterna, kommer att finnas på plats.

Kan man enas?

Frågan är högst aktuell. Medan de stigande havsnivåerna bromsas i norra Sverige av att landhöjningen efter senaste istiden fortfarande pågår, så riskerar den förväntade höjningen av havsnivån att få stora konsekvenser i södra delarna av landet.

Det är nu andra gången man möts för att försöka komma fram till åtgärder. De flesta är överens – något behöver göras. Men hur?

Bland de inbjudna deltagarna har åsikterna skiftat genom åren.

– Kan man enas om vissa frågeställningar så är det jättebra, säger vattenstrateg Pär Persson.

Klimatanpassningszon?

Under stormötet ska olika projektgrupper lägga fram förslag som ska stötas och blötas, för att senare eventuellt kunna föras upp på nationell nivå.

Pär Persson har arbetat med att ta fram åtgärder inom planering och byggande.

– Ja, det planeras fortfarande en hel del nytt i områden som kan vara riskområden, så vi har ett förslag om en klimatanpassningszon – ett område som är olämpligt att bygga på både vad gäller erosion och översvämning, säger han.

Under dagen kommer även förslag om vem som har rätt att genomföra skyddsåtgärder – som exempelvis att uppföra en vall till skydd mot vatten – att presenteras, enligt Persson.

– Det är ett förslag där vi menar att man måste titta på vem som ska ha rådighet att genomföra skyddsåtgärder när man behöver gå in på enskildas fastigheter. Eller om enskilda och grupper ska få rådighet att skydda sig på kommunal mark.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!