Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotade JO-anmäla – då drogs hjälpen in

Kvinnans stödperson, som Kvällsposten talat med, har tillgång till alla handlingar om den 57-åriga MS-sjuka kvinnans försök att få mer hjälp när hennes sjukdom förvärrades.
Foto: Privat
Kvinnan hittades död på en toalett.
Foto: Privat
Trots att den delvis förlamade 57-åriga kvinnans kroniska sjukdom förvärrats ansåg Försäkringskassan att hon inte behövde hjälp att gå på toaletten.
Foto: LÄSARBILD
Beslutet att vägra henne assistans kom ett dygn innan hon hittades död av städpersonal på en handikapptoalett i Malmö.
Foto: LÄSARBILD

MALMÖ. Den 57-åriga MS-sjuka kvinna som hittades död på en handikapptoalett hade väntat i månader på att få mer assistans. Till slut hotade kvinnan JO-anmäla Försäkringskassan.

Då kom beslutet - att hon skulle få mindre hjälp till toabesök.

– Hon upplevde det som att hon bestraffats för att hon hotat med en JO-anmälan, säger en person som stöttat kvinnan.

Brevet med beslutet kom fredagen den 30 september och togs trots att den handikappade kvinnans sjukdom förvärrats under de 16 år som gått sedan hon fick den första diagnosen att hon hade MS, Multipel skleros, en sjukdom som angriper kroppens centrala nervsystem, hjärnan och ryggmärgen. Hennes kropp var delvis förlamad.

Försäkringskassans beslut kom dessutom ett år efter att hon haft ett möte med Försäkringskassans handläggare och Vellinge kommun i sin bostad och begärt mer hjälp i vardagen.

– Det står på Försäkringskassans hemsida att det ska ta fyra månader. Istället tog det 12 månader, säger kvinnans stödperson som har tillgång till alla handlingar.

Hon har en tjock pärm med handlingar från Försäkringskassan. I den finns bland annat brev från handläggaren där denne begär kompletteringar och bland annat att olika intyg ska skickas in.

Intyg försvann

– När vi kontrollerade visade det sig att intygen fanns. Men det hette till exempel att sjukintyget hamnat på fel avdelning, säger kvinnans stödperson.

– Handläggaren påstod också sex månader efter att vi haft mötet med henne i september året innan att ingen formell ansökan om mer hjälp gjorts, trots att det gjordes muntligen, säger samma person.

I underlagen som Försäkringskassan fick fanns bland annat en tidsstudie som Vellinge kommun gjort.

– Den visade till exempel att hon behövde 1,5 timme för att duscha, att hennes högra hand hade försvagats och hon hade vid flera tillfällen ramlat i hemmet. Hon var också delvis förlamad och hade en elektrisk rullstol, säger personen som stöttat den 57-åriga kvinnan i hennes kontakter med Försäkringskassan.

– Alla var överens. Sjukgymnast, läkare och biståndshandläggare i hennes kommun ansåg att hon behövde mer hjälp, säger samma person.

Ändå dröjde beslutet.

Hotade med JO-anmälan

Till slut hotade den MS-sjuka kvinnan, efter inrådan av Neuroförbundet, att göra en JO-anmälan.

– Då kom beslutet med avslag efter två dagar, säger stödpersonen.

Istället för mer hjälp fick kvinnan en timmas mindre assistans per dag, tid som var avsatt för att hjälpa henne gå på toaletten.

– Hon blev väldigt ledsen av det här beskedet. Hon uppfattade det som att hon bestraffades efter att ha hotat med JO-anmälan säger stödpersonen.

Dagen efter att den 57-åriga kvinnan fått beslutet var hon med sin elektriska rullstol på en föreläsning i Malmö.

Hittad av städare

Kvinnan skulle ha blivit hämtad efter föreläsning men dök inte upp. Alla försök att nå hennes misslyckades.

Förklaringen kom dagen efter när hon hittades död. Inne på toaletten hade hon hamnat på ett sådant sätt att hon varken kom åt mobil eller larmknappar.

– Kvinnan fick plikta med sitt liv för att hon nekades den hjälp hon har rätt till, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet till Sydsvenskan.

Trots att köpcentrats vakter ska kontrollera toaletterna när köpcentrat stängt för dagen hade ingen sådan kontroll gjorts.

Det var en städare som hittade kvinnan.

– Jag har varit med om många liknande utredningar men aldrig varit med om en så dålig som denna, säger personen som stöttat den avlidna kvinnan.

Vill inte kommentera

Kvällsposten har varit i kontakt med chefen för den avdelning på Försäkringskassan som handlagt den avlidna kvinnans ärende.

Chefen, Eva Mo-Viktorsson, vill inte ge någon kommenterar.

– Du kommer att bli kontaktad av vår presstjänst, säger Eva Mo-Viktorsson efter att Kvällsposten ställt frågor om den avlidna kvinnan och bett om en förklaring till beslutet och den långa utredningstiden.

Presstjänsten vill inte heller ge någon kommentar med hänvisningen till sekretessen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!