Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotade huggormar räddas från turister

Huggormar solar sig vid Smygehuks hamn för att värma upp könshormonerna före parning.
Foto: ANDERBERG
Håkan Anderberg har jobbat som orminventerare i drygt tio år.
Foto: Privat
Cathrine Ek jobbar med att ta hand om naturområden i Trelleborg.
Foto: Petra Sandberg

I Smygehuk finns en mur som ska hålla människor och huggormar åtskilda.

Men varje år måste nya ormar flyttas till ”rätt” sida av muren. 

Det arbetet är nu i full gång.

– Vi har hittat nio huggormar i dag och i förrgår hittade vi tolv. Vi ska ha respekt för huggormarna, säger orminventerare Håkan Anderberg.

Håkan Andeberg jobbar med att flytta ormarna och håller koll på dem. Han och hans son var med och konstruerade den 190 meter långa muren som sedan 2019 separerar ormar och människor i Smygehuk.

– Turister tyckte det var obehagligt med huggormar under fikabordet och vi var rädda för att de skulle slå ihjäl dem, säger kommunekolog Cathrine Ek.

Muren ska hålla människor på den västra sidan och ormarna på den östra sidan vid Smygehuks hamn. SVT Skåne har tidigare rapporterat att muren ska skydda turister från att stöta på slingrande ormar i gräset och säkerhetsställa att ormarna får ha sitt habitat i fred.

– Vi kommer dit tidigt på morgonen när de lagt sig i solen. De könsmogna ormarna lägger sig i solen för att värma upp könskörtelhormonerna. Sen letar de efter en partner, säger Cathrine Ek.

Huggormar blir könsmorgna i fyraårsåldern. Före det brukar de hålla sig mer gömda och blir därför svårare att hitta. Cathrine Ek berättar att de märker ormarna som de hittat och de märker att muren fungerar - ormarna stannar kvar på den västra sidan efter ”flytten”.

Ett starkt gift

– Om du blivit biten av en huggorm ska du uppsöka sjukhuset. Vi brukar fånga den absoluta majoriteten av huggormar och har inte gjort återfångster, säger Håkan Anderberg.

Håkan Anderberg har jobbat som orminventerare i drygt tio år. Han berättar att ormarna tar en risk när de lägger sig i solen - en risk som bara de könsmogna ormarna vågar ta. De har hitintills registrerat 358 huggormsindivider i området sedan 2017.

– Vi har inte hittat alla än för det kan vara så att en hona fick ungar för något år sedan och så håller de unga huggormarna sig gömda. 

Huggormar är fridlysta i Sverige och Håkan Anderberg menar att deras habitat blir allt mindre i takt med att vi utökar vårt jordbruk och bygger fastigheter. Därför vill de skydda huggormarna och hålla koll på dem.

– Längs med havet finns en skylt om ormarna och tack vare muren minskar incidenterna, säger Cathrine Ek.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!