Lillebrodern hade en kökskniv med sig när han gick över till storebrodern på lillejulafton. Nu åtalas han misstänkt för förberedelse till mord och olaga hot. Foto: Polisen
Lillebrodern hade en kökskniv med sig när han gick över till storebrodern på lillejulafton. Nu åtalas han misstänkt för förberedelse till mord och olaga hot. Foto: Polisen

Hotade att skära av halsen på storebror

Publicerad

Julfirandet i Halland slutade i ett tragiskt familjedrama. Nu åtalas en man för att ha överfallit och hotat att skära halsen av sin bror på lillejulafton.

Hallandsposten var förts med att berätta om juldramat. Det var på kvällen lillejulafton som polisen larmades till en bostad i Halland. Där, på altanen, grep man en knivbeväpnad man som var nedbrottad och fasthållen av en annan man. Det visade sig vara bröder där lillebrodern gett sig på storebrodern med kniv.

Nu har lillebrodern åtalats för förberedelse till mord.

Var berusad

Enligt åtalet var storebrodern och mamman i bostaden när lillebrodern dök upp på altanen under kvällen. Lillebrodern var berusad, hotfull och beväpnad med kniv. Storebrodern fattade att det var fara å färde gick ut och lyckades övermanna sin knivbeväpnade lillebror och hålla fast honom. Trots att han hölls fast fortsatte lillebrodern att uttala dödshot som "Jag ska sticka dig, jag ska skära halsen av dig".

Dödshoten fortsatte även efter att polisen kommit till platsen och satt handfängsel på lillebrodern. En del av dem spelades in av polisen under färden in till polisstationen. På den inspelningen hörs bland annat hur polismannen frågar vad lillebrodern haft för avsikt med kniven.

Och den gripne svarar då att han "förmodligen skulle jag sätta den i bröstet på honom" men han säger också att "det är klart jag inte sätter kniven i min bror".

Förnekar brott

I förhör säger storebrodern att han inte tror att dödshoten varit allvarligt menade. Han tror snarare att lillebrodern mår psykiskt dåligt och att han behöver hjälp. Lillebrodern själv förnekar brott men medger att han tagit med sig en kniv för att skrämma sin storebror. Ilskan ska ha berott på att storebrodern tagit luren och sagt åt honom att lämna deras mamma i fred, när han ringde för att önska henne god jul, enligt Hallandsposten.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag