Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hot om nya gatubråk – polisen förbereder sig

Polisen satsar på ökad närvaro på gatorna i Malmö – med tanke både på konflikten mellan Israel och Palestina och på politikern Rasmus Paludans planerade nya demonstration.

– Vi har reaktionerna förra året då en koran brändes och ett efterföljande våldsamt upplopp i färskt minne, säger polisens kommenderingschef Petra Stenkula.

Sedan konflikten mellan Israel och Palestina trappades upp har Malmöpolisen behövt hantera ett antal manifestationer.

I lördags hölls en demonstration med runt 200 deltagare till stöd för palestinierna. Deltagarna gick från Möllevångstorget till Gustav Adolfs torg.

Polisens kommenderingschef Petra Stenkula vill se till att ordningen upprätthålls på gatorna i Malmö.
Foto: Micke Ölander
”Vi har reaktionerna förra året då en koran brändes och ett efterföljande våldsamt upplopp i färskt minne”, säger Petra Stenkula.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Dagen före hölls liknande manifestationer i bland annat Kristianstad och Växjö. I Kristianstad brändes en israelisk flagga. På båda orterna upprättade polisen anmälningar om brott mot pandemilagen.

Mitt i det tidvis redan spända läget har den danske politikern Rasmus Paludan lämnat in en ansökan om allmän sammankomst i Malmö på torsdag kväll.

Ansökan är inte beviljad

Hans ansökan från politikern är under behandling men har ännu inte beviljats, uppgav polisen på måndagseftermiddagen. 

Nu har polisen i region Syd startat en så kallad särskild händelse för att hantera och avlasta den ordinarie polisorganisationen.

Den särskilda händelsen ska hantera eventuella händelser kopplade till Rasmus Paludans ansökan, oavsett om den beviljats eller ej.

– Vi har reaktionerna efter händelserna i augusti förra året då en koran brändes och ett efterföljande våldsamt upplopp i augusti förra året i färskt minne och har självklart tagit lärdom av de händelserna, säger Petra Stenkula.

Brände en koran i Malmö

– Därför har vi förberett oss i en särskild organisation för att kunna omhänderta de här frågorna.

Förra året blev det kaos och upplopp på Rosengård i kölvattnet av Paludans initiativ – trots att hans demonstration aldrig blev av. 

Han stoppades på Öresundsbron, men sympatisörer brände en koran i Malmö.

– Polisens uppgift är att bedöma inkomna ansökningar om allmänna sammankomster och noga överväga om ett tillstånd kan beviljas. Yttrande-, mötes- och demonstrationsfriheten är stark, säger Petra Stenkula.

– Det är viktigt att allmänheten känner sig trygg med att vi kommer ha den polisnärvaro som krävs för att tidigt stävja eventuella ordningsstörningar.

TV: Orden efter mordet på 40-åringen i Ronneby

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!