Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hot och trakasserier på Skånes vårdcentraler

Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

På akuten i Malmö tvingas vårdpersonalen att ta bort namnbrickor på grund av dödshot.

Enligt Sydsvenskan har arbetsklimatet blivit mer hotfullt även Malmös vårdcentraler. 

– Vi ser en klar eskalering av hotsituationer och en mycket mer respektlös attityd när någon inte får som den vill, säger Chatarina Björdal, som arbetar med säkerhet inom primärvården i Sus område, till tidningen. 

Marie Jensen, sjuksköterska och säkerhetssamordnare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, berättade i en intervju med Kvällsposten om hur personalen på akuten i Malmö utsätts för hot på arbetet. 

Ofta är det skottskadade – eller i samband med skottlossningar – som dödshoten förekommer. 

– Man ska plocka personalen. Det är dödshot. Den kvinnliga personalen får höra att de är horor och slampor och ska bli våldtagna, sa Marie Jensen

Påminner om akuten

På Malmös vårdcentraler har länge förekommit hot. Men hoten har i första hand kommit från personer med missbruksproblem eller psykisk ohälsa. 

Enligt Sydsvenskan vittnar nu vårdpersonalen om grövre förolämpningar och subtila hot.

– Det påminner om de situationer man beskriver på akuten när någon inte får som de vill, även om de som kommer till oss inte har skottskador, säger Chatarina Björdal till Sydsvenskan. 

"Bekymrade"

Ofta har patienter – eller anhöriga – synpunkter på vården de får, eller hur prioritering ser ut. Enligt Chatarina Björdal händer det också att gäng utan vårdbehov tar sig in på vårdcentralerna. Vårdcentralerna är öppna och offentliga platser.

– Den här utvecklingen gör oss väldigt bekymrade. Vi har ju ansvar både för medarbetarnas arbetsmiljö och trygghet men också gentemot den stora majoritet av vårdsökande som inte hotar oss, säger Chatarina Björdal till Sydsvenskan. 

I nästa vecka ska primärvården delta i en gemensam diskussion med säkerhetsarbetet tillsammans med Skånes universitetssjukhus.