Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet mot lejonungarna: De riskerar att avlivas

De två kullarna består av sammanlagt nio ungar.
Foto: / Frank Ronsholt
Två honor, för övrigt systrar med varandra, är de stolta mödrarna. Pappan har hållit låg profil.
Foto: / Frank Ronsholt
Nyligen mötte de nyfödda lejonungarna offentligheten för första gången på Köpenhamn Zoo.
Foto: / Frank Ronsholt
Om inte Köpenhamns zoo hittar nya hem till ungarna riskerar de att avlivas.
Foto: / Frank Ronsholt
Foto: / Frank Ronsholt
Foto: / Frank Ronsholt
Foto: / KÖPENHAMN ZOO
1 / 8

De små lejonungarna på Köpenhamns zoo har orsakat lejonhysteri.

Men nu börjar den hårda verkligheten hinna ikapp de två kullarna.

Om inte Köpenhamns zoo hittar andra djurparker som är villiga att ta emot lejonungarna riskerar de att avlivas – och det gäller i synnerhet de små hannarna.

– Om vi inte hittar en plats för dem så kommer vi att vara tvungna att avliva dem. Det är så klart tråkigt men så är det, säger Mikkel Stelvig, zoolog på Köpenhamns zoo, till danska TV2.

På bara 14 dagar fick djurparken tillskott av två kullar, med sammanlagt nio ungar. Men de nio ullbollarna har redan lyckats charma sin omgivning och i takt med att bilder på de nios första besök hos veterinären och deras första steg ute i solen har kablats ut har intresset för ungarna växt.

Men samtidigt som lejonungarna möter vardagens små utmaningar har djurparkens personal ställts inför ett allvarligare problem. 

Konkurrens med föräldrarna

Ungarna kan inte stanna i djurparken för evigt. När ungarna är mellan ett och ett och ett halvt år gamla måste man hitta nya hem till dem.

– Förr eller senare blir konkurrensen med föräldrarna för stor, och då måste de flyttas, säger Mikkel Stelvig.

Och även om det finns flera möjliga adresser hos djurparker i Europa och resten av världen är nio ungar ovanligt många.

– I synnerhet hannarna kan vara svåra att hitta en plats för då det är så att det ska vara en hanne i en flock. Det gör handjuren mindre efterfrågade.

– Och om vi inte hittar en plats för dem så kommer vi att vara tvungna att avliva dem. Det är så klart tråkigt men så är det, säger Mikkel Stelvig.

Har skett tidigare

Köpenhamns zoo har tidigare vållat uppmärksamhet när man efter att en ny lejonhanne tagits in tvingades avliva en lejonfamilj. Även avlivningen av giraffen Marius för några år fick häftig kritik.

Köpenhamns zoo har även tidigare varit tvungna att avliva lejonungar när de blivit så pass stora att det uppstår problem med föräldrarna och övriga flocken.

Men Mikkel Stelvig menar ändå att ungarna tillför mycket under deras, eventuellt, korta liv.

– Djurens välbefinnande är det viktigaste och de små ungarna tillför ändå mycket under sin tid i flocken. Det kan tyckas hårt, men det är en naturlig del av att vara ett lejon, säger han till TV2.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!