Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hösttecknet: Flyttfåglarna flockas på Falsterbonäset

Dan Blohm, 57 (Åhus), Michael Steinfath, 57 (Köpenhamn), Mads Ejrnnes, 54 (Kolding), Danmark – Det är mängder av fåglar som passerar. Vi har sett stäpphök, fiskgjuse och väntar på större örnar och rovfåglar. Detta är väl det enda stället där man har chansen att få se så många olika arter ladda för flytt till sydligare breddgrader. Vissa bara mellanlandar för att hämta krafter, det gör saken ännu mer spännande. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Piet Heetebrig 66 , Erwin Ruesssink 52, Hans kliene Koeramp 57, Sem Jongeking 17, från Bathmen (Holland) – Vi stannar här i en vecka och det gör vi vart annat år, det har varit en del regn men prognosen säger att det klarnar. Vi har redan fått syn på diverse rovfåglar som cirkulerar i väntan på rätta tillfället att bege sig i väg. Det är enormt charmigt med korna som inte tycks bry sig så mycket. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Att betesmarken är fulla av fågelskådare verkar inte påverka kossorna, av rasen Highland cattle, särskilt mycket. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
"Följer man landet så länge som möjligt kommer man till Falsterbo." Foto: CHRISTER WAHLGREN
Falsterbonäset är känt bland fågelskådare sedan länge. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Extra bra för skådarna är det om det kommer vindar från sydväst, då flyger fåglarna nämligen lägre och är lättare att se. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Varje år kommer hundratals fågelskådare från hela världen till Falsterbonäset för att få syn på ovanliga arter. Foto: CHRISTER WAHLGREN
1 / 7

Nu är det tid för flyttfåglar att flytta söderut. Centralpunkten är Falsterbonäset där hundratals arter går att se varje dag – och fågelskådarna vallfärdar från hela Europa.

– För fågelskådare är det en naturlig sak att komma hit på höstarna, säger Karin Persson, guide vid Falsterbo fågelstation.

Flyttfåglar är ett säkert hösttecken och varje höst passerar närmare 500 miljoner flyttfåglar över södra Sverige, speciellt intressant är Falsterbonäset, där stannar hundratals fågelarter till varje dag under flyttsäsongen.

– Det är för att det är en udde. Fåglar avskyr att flyga över öppna ytor, där finns ingen näring och är mycket blåsigare. Havet är ju den största barriären för fåglar. De vill inte flyga över havet om de kan undvika det. Därför följer de Sverige ner och Falsterbo blir yttersta udden innan Östersjööverfarten, säger Karin Persson, guide vid Falsterbo fågelstation.

Förutom att samla udda fågelarter lockar flyttsäsongen även hundratals fågelskådare från hela Europa. Till platsen kommer fågelskådare från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Holland och Danmark. 

Fåglar som annars inte alls hör hemma i Sverige samlas på jättesamlingsplatsen för att ladda upp innan flytten till varmare breddgrader.

"Känt sedan vikingatiden"

Hittills har skådarna kunnat se Stäpphök och Fiskgjuse men skådarna väntar sig även få syn på Örn och andra rovfåglar.

– När fåglarna flyttar på hösten är ungefär fyra femtedelar ungfåglar som aldrig varit ute och flyttat förr. De hoppas att det är land hela vägen och så kommer de ner till Falsterbo och det är den yttersta änden sydväst, säger Karin Persson. 


LÄS MER: Den vilda jakten på turturduvan i Skåne

Fåglarna som ska flytta längst ska ända ner till Afrika och de som flyttar kortast flyger till Västeuropa.

– Den här platsen är känd sedan vikingatiden för hur mycket fåglar som flyttat den här vägen men rent vetenskapligt började man undersöka det strax innan andra världskriget. För fågelskådare är det en naturlig sak att komma hit på höstarna, säger Karin Persson.

Anki Svensson, 68 och Lennart Svensson, 70, från Ekilstuna. – Vi är intresserade av fåglar och reser med vår husvagn landet runt, säkert 90 dagar om året. Hit är ett måste och detta är som vår höjdpunkt. Än så länge har nog väder och vinder gjort att vi inte fått syn på någon örn men vi har sett många rovfåglar, vråkar, och hökar. Men i helgen lär vindarna bli bättre. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Enligt fågelexperten kommer hundratals fågelskådare varje dag på helgerna under sträckperioden första augusti till den 20 november.

– Det finns tre ställen i Europa som är berömda för den här fågelsträckan och det är Falsterbo, Gibraltar och Bosporen vid turkiska gränsen, säger Karin Persson.

En fågel ända från Indien

Just nu kan man bland annat få syn på Tartarfalk, Mindre flugsnappare och Brandkonad kungsfågel. Även Ägretthäger har setts till på området.

Tålamod, kaffetermos och en bekväm stol är inte helt fel att ha när man ska spana efter fåglar Foto: CHRISTER WAHLGREN

Varje helg har Falsterbo fågelstation en guide som står och berättar om fåglarna som kommer och hur man känner igen dem, lite lärdom för nybörjaren – alldeles gratis. 

– Den absolut ovanligaste fågel jag har sett vid Falsterbonäset är en Indisk Stannfågel som absolut inte ska vara här. Men den måste ha hamnat i trakten på något "onaturligt" sätt. Dessutom såg jag en Blåstjärt för några år sedan, det var en riktig raritet, säger Karin Persson.