Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hos Ranelid blommar inte bara språket

Foto: Tomas Leprince

När skånska författare öppnar upp sina hem för att berätta om sitt skrivande står tusentals nyfikna i kö för att lyssna.

Störst trafik drar inte oväntat kändisförfattaren Björn Ranelid, 65.

Utanför hans sommarhus bland äppelodlingarna i Kivik är det fullt med gäster i trädgården.

Konstrundan där hundratals konstnärer ställer ut sina verk under påsken är mycket välkänd i Skåne.

Under lördagen och söndagen deltog 157 författare och höll öppet hus där allmänheten fick komma skrivarna riktigt nära.

På väg 9 alldeles efter Kivik är det ingen tvekan om vem som håller hov.

Vid vägkanten står en gul skylt med Ranelid skrivet med sirliga bokstäver. En välkänd Jaguar som slarvigt parkerats i gröngräset och inne i trädgården väntar huvudpersonen själv med kaffe, kakor och äppelbitar.

"Aldrig skrytsam"

- Att träffa mina läsare och möta mina läsare är viktigare än allting annat, säger han.

Det putsade korsvirkeshuset i gult ligger ett par hundra meter från Hanöbukten. Mellan trädgården och havet fylls den bördiga jorden av Ranelids egen äppelodling som snart står i full blom.

- Jag är ingen författare eller talare om ingen lyssnar på mig. Egentligen är jag en väldigt blygsam person, men ibland måste det sägas att jag skrivit 33 böcker och 800 essäer, krönikor och artiklar, säger Ranelid till sina gäster.

Han har därtill gjort 3 500 framträdanden och medverkat i de största programmen i Sveriges Television och TV4. Och han har talat inför fler människor i levande möten än någon annan svensk författare genom tiderna.

Ranelid förkunnar samtidigt att hans hjärna bara väger 1400 gram.

- Hur jag kan hålla allt i huvudet? Jo, det är för att jag fortfarande är nyfiken och har alla kanaler öppna, säger han till sin publik.

Ranelid betonar att han är extremt ödmjuk och noga med vad han säger.

- Jag är aldrig självgod eller skrytsam. Jag är nog dessutom Sveriges snällaste författare. Jag lägger mer tid på andra författare än på mig själv.

Samtidigt sluggar han mot tv-kändisar som Ernst Kirchsteiger och Mat-Tina Nordström.

- Ernst har gjort 177 program om sig själv. Det skulle jag aldrig kunna göra.

Samtidigt erkänner Ranelid att han inte har något emot att vara i rampljuset.

- Ja, vad ska jag göra då? Jag kan ju inte gå med en säck över huvudet precis, säger han till en besökare som vill ha svar på hur det är att vara så offentlig.

När skånska författare öppnar upp sina hem för att berätta om sitt skrivande står tusentals nyfikna i kö för att lyssna. Störst trafik drar inte oväntat kändisförfattaren Björn Ranelid, 65.
Foto: Tomas Leprince
"Att träffa mina läsare och möta mina läsare är viktigare än allting annat", säger författaren.
Foto: Tomas Leprince
Christer Bengtsson ville lyssna och se författaren Björn Ranelid i egen hög person.
Foto: Tomas Leprince
Anna-Lena och Olle Nilsson från Trelleborg besökte Björn Ranelid i hans trädgård. Han är en ständigt intressant författare, tycker de.
Foto: Tomas Leprince
Maria Schantz med dottern Emelie från Tomelilla tycker Björn Ranelid är en förebild som person. Han är ödmjuk, öppen och erkänner sina fel och brister, säger de.
Foto: Tomas Leprince
RANELID HÅLLER HOV. Nyfikna anlände i omgångar till Björn Ranelids privata trädgård i Kivik på Österlen. Där pratade författaren om sitt liv, men visade också upp sin äppelodling som ligger mellan sommarhuset och havet.
Foto: Tomas Leprince

Hunden kan treans tabell

Han säger att folk har synpunkter på hur han klär sig och ser ut. Den stora tatueringen på bröstet syns tydligt genom den uppknäppta skjortan.

- Jag vill bara säga att jag är tacksam att jag inte har tre kilometer mellan hårstråna på skallen, säger Ranelid själv.

Efter 45 minuters show är föreställningen slut. Då har Björn Ranelid även hunnit med att berätta om mobbingen under uppväxten, att det skrevs nio löpsedlar om hans trafikolycka och att hunden Kalle är den enda hunden med läsglasögon som kan treans tabell.

En ny roman är också på gång, den 34:e i ordningen. Den heter "Överbefälhavarens hemlighet" och manuset lämnas in om bara några dagar.

Till sist:

- Jag hoppas ni köper böcker av mig, förkunnar författaren. Köper ni inget kan jag säga att ni var en trevlig publik, men tyvärr också Sveriges snålaste.