Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hörbys politiker åker direkt till fängelset

Cecilia Bladh in Zito, SD, tar med sig övriga kommunpolitiker i Hörby till fängelset. Men bara på studiebesök.Foto: JENS CHRISTIAN
Anstalten Skänninge i Östergötland är ett fängelse som liknar det som ska byggas till år 2027-Foto: Niclas Sandberg / Kriminalvården/pressbild

Hörby kommun vill vara med och slåss om placeringen av ett nytt, stort fängelse – som kan ge 400 nya jobb.

På tisdagen åker kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito, SD, och övriga politiker på studiebesök för att se ett liknande fängelse, skriver Skånska Dagbladet.

– Vi säger varken ja eller nej just nu, säger kommunalrådet till tidningen.

Svedala kommun sa efter en folkomröstning nej till att hysa det nya storfängelset. Men andra skånska kommuner har visat intresse.

Enligt Skånskan har Trelleborg, Hässleholm, Kristianstad, Klippan och Hörby meddelat att de vill vara med i diskussionen om var fängelset ska byggas.

På tisdagen åker Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito, företrädare för alla de övriga partierna i fullmäktige, och ett antal tjänstemän , på studiebesök till Skänninge i Östergötland.

Inte högsta säkerhet

Skänninge är en anstalt med 258 interner i vad som kallas säkerhetsklass 2 – det vill säga en sluten anstalt med något lägre säkerhetsnivå, inte avsedd för de mest riskfyllda intagna.

– Vi åker på studiebesök för att se ett motsvarande fängelse som det som ska byggas i Skåne, säger Cecilia Bladh in Zito till Skånska Dagbladet.

– Vi säger varken ja eller nej just nu från Hörbys sida. Vi vill ha alla fakta på bordet innan vi gör några uttalanden.

Det nya fängelset ska stå klart 2027. Ansvariga i Hörby kommun har ännu inte pekat ut någon plats i kommunen som mest lämplig för bygget.

– Det finns mycket obebyggd mark i kommunen som kan komma i fråga, säger Renaldo Tirone, ordförande för Socialdemokraterna i Hörby.