Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommundirektören sparkas – efter nakenbadskandalen

Under en konferens badade två chefer på Hörbys kommun nakna. Efter det har skarpa anklagelser riktats mot kommunledningen och kommundirektör.
Foto: Gunilla Fritze / SVT
Foto: Moderaterna/Ängelholm

Hörbys kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd får sparken. Det får också en av cheferna - Jan Olof Sewring - som nakenbadade på Örenäs slott.
Lena Mårtensson Stenudd kan nu få cirka en miljon kronor i ersättning som kan läggas till den fallskärm hon redan hade från sin förra arbetsgivare.
Jan Olof Sewring - som också är moderat politiker i hemkommunen Ängelholm - riskerade att också sparkas från sina politiska uppdrag men valde att avgå.

Nakenbadsutredningen i Hörby kommun är nu färdig och presenterades under torsdagen på en presskonferens.

– Utredningen visar att två chefer har badat nakna, säger Cecilia Bladh in Zito (SD). 

Utredningen, som genomförts av en juristbyrå, ska också visa att det inte skett några sexuella trakasserier eller ovälkomna närmanden på konferensen. 

– De två chefernas agerande är däremot extremt olämpligt och förtroendeskadligt för Hörby kommun. Medarbetare ska inte behöva uppleva att deras chef väljer att klä av sig naken, säger Cecilia Bladh in Zito.

Den ena nakenbadaren – socialchefen Jan Olof Sewring – får nu sparken.

– Han har inte erkänt nakenbadet, men eftersom det finns bilddokumentation som påvisar motsatsen så anser vi förtroendet vara förbrukat, säger Cecilia Bladh in Zito.

Den andra nakenbadaren – HR-chefen, som också var biträdande kommundirektör Paul Eklund – får däremot stanna men fråntas titen biträdande kommundirektör. Han behåller jobbet eftersom att han varit öppen med ”orsakerna till händelseförloppet” redan från början och dessutom bett sina kolleger om ursäkt ett flertal gånger.

Badade nakna och berusade

Det var den 3 september som ett 40-tal chefer från Hörby kommun samlades för en årlig chefskonferens på Örenäs slott utanför Landskrona.

Efter konferensen framkom uppgifter om att två toppchefer badat nakna inför andra anställda i slottets pool. Båda cheferna ska vid tillfället ha varit berusade.

Händelsen vållade starka reaktioner, både bland kommuninvånare och i kommunhuset.

Kommundirektören får sparken

Utöver nakenbadet har flera chefer beskrivit arbetsmiljön i kommunhuset som präglad av en tystnadskultur där anställda går runt med en ständig oro över repressalier. Enligt uppgifter till Kvällsposten ska flera chefer ha tvingats avsluta sina anställningar.

Kommundirektörens kritiserade hantering av nakenbadsskandalen var mer eller mindre droppen som fick bägaren att rinna över.

Sju partier och sex fackförbund lämnade in en så kallad 66A-anmälan i vilken de krävde att både händelsen och kommundirektörens hantering av händelsen skulle utredas.  

Därefter meddelade också 32 chefer att deras förtroende för Lena Mårtensson Stenudd var förbrukat.

Under en presskonferens för ett par veckor sedan meddelade Cecilia Bladh in Zito (SD) att man tillsatt två separata utredningar: en för att utreda den så kallade ”badfrågan” och en för att utreda de mer djupgående anklagelserna om en otrygg arbetsmiljö.

Nu är nakenbadsutredningen färdig och Lena Mårtensson Stenudd får sparken. Förtroendet var förbrukat.

Enligt handlingar från kommunen som Kvällsposten tagit del kan hon avgå med en fallskärm på cirka en miljon kronor från Hörby kommun. Med sig från sitt tidigare jobb som kommundirektör i Åstorp hade Lena Mårtensson Stenudd redan ett guldkantat avtal. Liksom jobbet i Hörby slutade också jobbet i Åstorp med att hon fick sparken – men med bibehållen lön på 89.000 kronor i månaden fram till januari 2021.
Hörby kommun vill inte kommentera om Lena Mårtensson får den avtalade fallsärmen.

Förtroendevald politiker

Jan Olof Sewring har en bakgrund som moderat politiker i Ängelholms kommun där han sitter i fullmäktige och även i familje- och utbildningsnämnden.

Ordföranden för Moderaterna i Ängelholm, Maija Rampe, blir förvånad när hon får höra om Jan Olof Sewring.

– Jag har läst om händelsen i media, men jag trodde att det enbart handlade om Hörby.

Jan Olof Sewring är förtroendevald, kan det här påverka något?

– Vi får förstås sitta ned och prata och gå vidare därifrån. Men det är inget beteende som jag tycker är lämpligt.

– Vi inom Moderaterna har en kandidatförsäkran som han har skrivit under.

I Moderaternas kandidatförsäkran sägs att de som kandiderar och är valda ska ”iaktta god moral”, att man är en offentlig person och ”därmed representant för Moderaterna i alla sammanhang” samt att man är skyldig att informera partiet om ledamoten ”befarar att förtroendet kan ifrågasättas”.
Jan Olof Sewring valde att avgå självmant meddelade han senare. 

Kvällsposten har sökt Lena Mårtensson Stenudd, Jan Olof Sewring och Paul Eklund för en kommentar.