Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hör hur fakturamaffian
förnedrar pensionärer

Skrattar åt påstådd kund. Den här mannen skrattar så han kiknar på en film samtidigt som han misstänks försöker lura en påstådd kund. Foto: Polisen

MALMÖ. Film efter film spelas nu upp i mastodonträttegången mot de misstänkta i den skånska fakturamaffian.

På filmerna fnissar de misstänkta, man ser och hör dem hånskratta när pensionärer förnedras.

- Du vet, hade detta hamnat i rätten hade du fått skämma ut dig ordentligt, säger en av dem medan hans kamrater skrattar i bakgrunden.

Äldre kvinna hånas med utomjordingar

• En äldre, pensionerad, kvinna som ringer för sin mans räkning, skäller mer eller mindre ut en misstänkt på en av filmerna. Kvinnan säger rakt ut att hon är förbannad på mannen som hon pratar med som satt på högtalare så alla i närheten på företaget kan höra vad hon säger.

- Jag förstår inte vad du pratar om. Kan du förklara lite mer ingående, säger mannen på filmen samtidigt som man ser och hör hur de som står runtomkring honom skrattar åt hur han dribblar och trixar med den äldre kvinnan.

- Vad är det för faktura du fått, frågar han och fnisset hörs i bakgrunden.

• Kvinna har blivit alltmer upprörd och säger ifrån och ifrågasätter bolagets villkor.

- Tre månaders uppsägning på något som vi aldrig haft?

• Och får svaret:

- Nä, för fan. Det är guldpaket, tre månader företag. Det är ett specialavtal. Den avslutas ju automatiskt på kundens begäran.

• Till slut brister tålamodet för kvinnan. Hon tror uppenbarligen att det är en riktig kundtjänst hon talar med och förstår inte att hennes ifrågasättande förlöjligas och är ett skådespel i köket på 118 108:s kontor.

- Men vi vill ju inte ha någonting. Fattar du inte vad jag säger?

• Hans svar är hånfullt.

- Man kan ju inte ha hundra procent nöjda kuuunder! KLOCKRENT AVTAL. Ååh, det är så klockrent, asså.

När kvinnan berättar att hon läst på nätet att 118 108 finns med på varningslistor över företag som sysslar med fakturabluffar får hon detta svar:

- Jag läste ju på nätet att en rymdfarkost landat i Helsingfors men det var inte så. Men du, ha en bra dag, säger mannen och lägger på luren medan några av hans kamrater skrattar så de kiknar.

Filmerna har tagits under skratt och stoj på företagets kontor i Löddeköpinge under 2012. Kontoret flyttade senare till Helsingborg.

Det framgår tydligt att de eller de personer som använt sina mobiler haft roligt. Fniss hörs i bakgrunden och på flera filmer är "säljarna" både dryga, ironiska och visar prov på en sällsynt obehaglig förmåga att förnedra och kränka.

Poängen: Sålde luft

Samtalen handlar nästan uteslutande om en enda sak - att de som ringer till 118 108 ifrågasätter varför de ska betala för en internetannonsering som de aldrig beställt och inte vill ha.

Det är också en av poängerna i åklagarnas åtal - att 118 108 sålt luft genom att ta betalt för internetannonser och företagspresentationer som aldrig funnits i verkligheten.

Skrattar åt påstådd kund. Den här mannen skrattar så han kiknar på en film samtidigt som han misstänks försöker lura en påstådd kund. Foto: Foto: Polisen Experternas miss

Framför allt protesterar de som hörs på filmerna mot att ha få en faktura på cirka 24 000 kronor.

Filmerna har lämnats in av åklagarna efter att en av de huvudåtalade på egen hand gick igenom förundersökningen på en dator. När polisen fick tillbaka datorn hade han upptäckt en mängd filmer som polisens IT-experter missat.

22 åtalade

Filmerna är nu bevis och spelas upp i rättegången mot de sammanlagt 22 åtalade som misstänks för bland annat grovt bedrägeri och försök till bedrägeri.

Advokaten: "Inget gigantiskt bevisvärde"

Magnus Lundh försvarar en av de män som förekommer på flest filmer Foto: Foto: Lasse Svensson En 40-årig Malmöbo tillhör dem som förekommer på flest filmer.
Han misstänks för bland grovt bedrägeri
40-åringen förnekar brott men har i förhör erkänt att han arbetat på 118 108 men inte som anställd. Istället ska han ha hjälpt en av de huvudmisstänkta att träna personalen att genomföra säljsamtal.
Han misstänkts bland annat för att ha genomfört säljsamtal som åklagaren anser vara grovt bedrägeri för 1,8 miljoner kronor.
- Min klient förekommer på flera filmer. Han kanske är den som är mest med på filmerna, säger Magnus Lundh.
Hur uppfattar du filmerna?
- De här filmerna har inget gigantiskt bevisvärde. Men man kommer inte ifrån att de har lite negativ inverkan men att de skulle räcka till att fälla någon avgörande tycker jag inte.

Detta har hänt

Oktober 2013: Miljonåtalet

Åklagare lämnar in åtal i Malmö tingsrätt mot tre huvudmän och 19 misstänkta. I åtalet ingår även grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Samtliga nekar.

De åtalade misstänks ha utsatt 502 personer för grovt bedrägeri till ett värde av 4,3 miljoner kronor och 728 personer för försök till grovt bedrägeri till ett värde av 21,5 miljoner kronor.

Januari 2014: Förklaras jäviga

Domaren och nämndsledamöterna blir förklarade som jäviga. Hela rättegången måste tas om. Domaren anmäls också till Statens ansvarsnämnd.

10 februari 2014: Rättegång

Rättegången startar om. Åklagarna Anna Palmqvist och Bo Albrektsson lägger samtidigt fram ny bevisning i form av den första av flera filmer.