Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hör bunkerläkarens egna ord från rätten

38-årige Martin Trenneborg dömdes för att ha fört bort och låst in en ung kvinna i en sexbunker.
Flygbild över gården där skräckbunkern upptäcktes. Nu har en ny razzia gjorts i läkarens hem, huset till höger på bilden.
Foto: Fritz Schibli
Här hölls kvinnan fången under en veckas tid.
Foto: Swedish Police/Handout / Epa / Tt
Läkarens försvarare Mari Schaub.
Foto: Olle Sporrong

Han beskriver sig som djupt deprimerad och såg sig själv som misslyckad.

Till sist fann Martin Trenneborg, 38, lösningen på sina problem: Han skulle röva bort en kvinna och göra henne till sin flickvän.

Under förhören i tingsrätten berättar "bunkerläkaren" om hur hans planer tog fart.

– Så här i efterhand hade det så klart varit bättre att söka professionell hjälp, säger han.

För drygt en vecka sedan dömdes den så kallade bunkerläkaren, Martin Trenneborg, 38, till tio års fängelse för att ha fört bort och låst in en ung kvinna i en sexbunker.

Under rättegången hölls förhören med Trenneborg bakom stängda dörrar. Först nu har ljudfilerna från rättegången blivit offentliggjorda.

"Hamnade i en djup depression"

I förhören i rättegången berättar Trenneborg om sin bakgrund och om hur han påverkades av att två av hans få nära vänner under barndomen och uppväxten dog.

– I efterhand är det tydligt att jag hamnade i en ganska djup depression. Jag städade inte mitt rum på ett halvår och det var faktiskt enda gången någonsin som jag misslyckats på en tenta.

Bunkerläkaren går sedan in på hur han började lockas av olika skyddsrum och medger att intresset kan tyckas vara "egendomligt". Han berättar hur han beslutade för att bygga sitt eget skyddsrum, som han till en början inte vill kalla för bunker.

– Ska man hårddra det är det egentligen inte en bunker utan en kassun eller kasematt, men det är ju ingen som vet vad det är. En bunker förstår ju de flesta vad det är, så vi kan väl kalla det för bunker från och med nu.

"Borde sökt hjälp"

Martin Trenneborg köpte tomten där bunkern byggdes 2009 och fick under rättegången frågan om han redan då planerade att använda den för brott, någonting som han nekar till. Trenneborg säger att han skulle använda nybyggnationen som skyddsrum och ett garage.

– Tanken var även att ha en bastu där inne, säger han under rättegången.

Fem år efter att Trenneborg byggt bunkern föll han in i en djupare depression och 2014 tog bunkerläkarens brottsliga planer ta fart efter en rad misslyckade kortare förhållanden.

– Så här i efterhand hade det så klart varit bättre att söka professionell hjälp, säger han.

Trenneborg beskriver att han inte såg att hans problem hade någon lösning, då han kopplade dem till operationer som han gjorde i sin ungdom - och att det var de som var orsaken till hans psykiska problem.

"Verkar lite makabert"

Till sist kom Trenneborg på något som han såg som en lösning.

– Det verkar kanske lite makabert, men det är så jag har resonerat. Det är då jag kommer in på tanken att röva bort någon och hålla någon inspärrad som, ja, flickvän får jag väl säga då, säger han.

Planerna tog snabbt fart och Trenneborg började bygga om sin bunker för att kunna konkretisera sina planer.

Han kommer på tre olika sätt hur han kan gå till väga, antingen med våld, eller med hot om våld - eller genom list. Och det är genom det tredje alternativet som Trenneborg menar att han gick till väga. Genom att droga sitt offer fick han med sig henne.

– Man somnar in och sen vaknar man upp. Sen är det förstås inte kul där man vaknar upp, men då har man fått bort hela biten med våld eller hot om våld, säger han och beskriver hur han börjar "finslipa" just den metoden.

"Då stupar planen"

I september förra året skred han till verket. Han stämde träff med en kvinna i Stockholm, som han träffat via nätet. Efter att noggrant planerat hur han skulle röva bort henne åkte han upp för att träffa henne. Han tar med sig jordgubbar som han som injicerats med narkotikaklassade medel.

– Det var en central del att inte jag också åt de preparerade jordgubbarna, då kommer ju jag också att somna. Då stupar ju hela planen. Jag hade i förväg märkt ut vilka jordgubbar som var preparerade, säger han.

– Hon somnade in och sover mellan 8- och 9-tiden, säger han.

Efter att han sövt offret kommer Trenneborg till, vad han kallar: "Point of no return".

– Det blev en slags vattendelare. Jag stod länge och funderade om jag skulle fortsätta till nästa fas. Då började hon vakna till, inte pang på en gång, utan gradvis, berättar läkaren under rättegången.

Trenneborg gick då och hämtade narkotikapreparerad juice som han gav till kvinnan så att hon somnade igen.

Efter några timmars funderande bestämde sig Trenneborg - och fullföljde sin hänsynslösa plan.

Han sätter på kvinnan en blöja, transporterar henne i en rullstol till bilen, lämnar Stockholm och åker mot Skåne vid 1 på natten till den 13 september.

– Jag hade tänkt att relativt hastigt bara packa ihop hennes saker och ta med alla hennes tillhörigheter i den här första vändan. Men jag vet att jag ska tillbaka till Stockholm bara några dagar senare, till min bror - vi hade en plan sedan lång tid tillbaka då han köpte biljetter till en konsert med det irländska bandet U2. Då tänkte jag att jag kunde hämta det som behövdes senare, säger han under rättegången.

Slutet på fångenskapen

Vid 9 på morgonen var de framme vid bunkern utanför Kristianstad.

Under dagarna som kvinnan hölls fången i bunkern fick hon endast lämna den under kortare perioder – bland annat för att duscha. Vid de få tillfällena ska hennes händer ha varit fjättrade i bojor.

När Trenneborg några dagar senare var tillbaka i Stockholm för att hämta kvinnans tillhörigheter upptäckte han att polisen varit där, samt att kvinnan var efterlyst.

Dagen därpå reste han tillsammans med kvinnan till Stockholm för att hon skulle intyga för polisen att hon var välbehållen.

Det blev slutet på hennes fångenskap - och Martin Trenneborg kunde gripas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!