Hoppsan kungen – detta gick inte så bra

Kungen och drottning Silvia redo att sätta sig i Volvon.
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
KUNGLIGT STOPP. Under det tio mil långa rallyt på Öland drabbades kungen och Silvia av motorhaveri. Trots flera försök vägrade bilen starta. Till sist fick Jan-Olov Nilsson rycka ut och fixa felet så kungaparet kunde fortsätta.
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
TACKAR HJÄLTEN. Drottning Silvia visade stor tacksamhet för hjälten på vägen. Jan-Olov Nilsson fixade felet så kungligheterna kunde fortsätta färden.
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
1 / 7

Hoppsan, kungen.

Efter det mödosamma teoriprovet vägrade den kungliga Volvon att röra på sig en enda meter.

Räddaren i nöden blev Jan-Ove Nilsson, kemist från Färjestaden på Öland.

– Jag plockade lite med sladdarna och sedan startade bilen. Silvia tackade genom att ta mig i hand, säger han.

Svenska kungsrallyt är ett årligen återkommande arrangemang där bara speciellt inbjudna är välkomna att köra rally med kungen.

Deltagarna är de som tillsammans skramlade ihop till kungens 50-års present 1996, en Volvo PV 60 av 1946-års modell. Som tack har kung Carl Gustaf varje år sedan dess själv deltagit i det aktuella rallyt.

På lördagen färdades de 220 ekipagen på en tiomilasträcka runt de norra delarna av Öland. Längs rundan ingick ett stopp på Solliden där kungen stod och skakade hand med alla.

Tog stopp

I tidsenlig kostym med fladder i benen och somrig halmhatt rattade han säkert ut sin mörkblå pärla på de öländska vägarna. I passagerarsätet hade kungen placerat drottningen i 40-tals dräkt för att hålla reda på höger och vänster i gatukorsningarna.  Och i baksätet fanns två kvinnliga medpassagerare som bara njöt av upplevelsen.

Men i höjd med Föra mellan Borgholm och Byxelkrok tog det plötsligt stopp. Kungens Volvo vägrade röra på sig en enda meter efter ett ansträngande manöverprov där deltagarna skulle uppskatta vad tre hjulvarv ger för körsträcka i meter.

Vid sidan om stod funktionären Jan-Ove Nilsson och såg bekymret. Trots flera startförsök med kungen vid ratten hände ingenting. Bilen visade inga livstecken ens när flera personer försökte knuffa igång den.

Inte heller förre Volvochefen Leif Johansson, som passerade platsen i en Volvo Duett, lyckades göra något åt den strejkande veteranbilen.

– Då var bara att ta fram verktygslådan och rycka ut, säger Jan-Ove. Jag såg snabbt att det var ett kabelfel och fixade lite med sladdarna. Jag tror det tog mig och en kamrat ett par minuter.

Glömde verktygslådan

Bredvid stod kungaparet och såg på medan arbetet pågick i motorrummet. Den kungliga Volvon fick nytt liv och kemisten Jan Ove, till vardags platschef för Hushållningssällskapets utvecklingscentrum på Öland, fick ta sig en välförtjänt runda med bilen.

– Det var bara för att testa så allt fungerade, säger han.

Vad sa kungaparet till dig?

– De var till synes tacksamma. Silvia tog mig i hand och tackade.

I ren uppståndelse glömde Jan-Ove kvar verktygslådan i kungens bil. Fast drottningen uppmärksammade situationen och räckte snabbt över "mirakellådan".

Hur gick det för kungen i rallyt då?

– Ingen aning faktiskt. Men han vann inte i alla fall.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!