Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hoppet om pizzeria i Skegrie lever efter domstolsbeslut

Här vill paret öppna sin pizzeria. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Cecilia och Claes Stenmark ville öppna klimatsmart pizzeria i skånska Skegrie men fick tvärstopp av myndigheterna efter grannars protester.

Men än lever hoppet – i ett färskt beslut meddelar Mark- och miljööverdomstolen prövningstillstånd.

– Vi hyser goda förhoppningar om att förnuftet ska segra, säger familjen Stenmark i en kommentar.

Kvällsposten har i ett par tidigare artiklar rapporterat om Cecilia och Claes Stenmark planer på att öppna en klimatsmart pizzeria på den skånska slätten i Skegrie. 

Idéerna föddes i samband med pendling till Stockholm, paret konstaterade att det saknades bra matställen längs motorvägarna. Idén mynnade ut i en klimatsmart restaurangsatsning, krog och växthus i ett.

Grannarna sa nej

Men planerna grusades när grannarna sa nej och länsstyrelsen gick på den linjen och upphävde bygglovet.

Inte heller överklagandet till mark- och miljödomstolen slutade med seger. Även den domstolen stoppade pizzaplanerna med motiveringen att ”det allmänna intresset att bevara jordbruksmarken i detta fall väger tyngre än det enskilda intresset att få bebygga marken”.

Vi är stolta över att ha nått så här långt på egen hand, säger Cecilia och Claes Stenmark. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Paret överklagade den senaste domen och har nu mötts av beskedet att mark- och Miljööverdomstolen i Svea hovrätt har beviljat prövningstillstånd.

Pizzaparet i Skegrie är stolta

Det finns inget som garanterar att paret Stenmark får rätt, men just nu är de glada bara över att rätten valt att pröva fallet.

– Vi är stolta över att ha nått så här långt på egen hand. Vår finansiering är beroende av ett beviljat bygglov och vi har helt enkelt inte de 100 00- 200 000 kronor det skulle ha kostat att ta in en erfaren juristbyrå. Att vi fått prövningstillstånd är ett gott tecken på att vi inte behöver vara rika för att försöka uppfylla våra drömmar. Det har dock tagit väldigt mycket tid i anspråk att sätta sig in i lagstiftningen och skriva överklaganden, skriver Cecilia och Claes Stenmark i en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!