Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hoppet för Mio, 13: Vännernas insamling

Ibland har Mio så ont att han kräks av smärta och inte kan resa sig.
Foto: Privat
13-årige Mio Bylund längtar efter att kunna leva ett aktivt liv.
Foto: Privat
I facebookgruppen "Älskade Mio" samlar människor in pengar för att Mio ska få vård utomlands.
Foto: Privat

Mio, 13, har intensiv huvudvärk, ofta så illa att han är sängliggande. Nu sätter familjen allt sitt hopp till att Mio ska få en specialistutredning utomlands. 

– Det är jättesvårt att se hur psykiskt dåligt Mio mår av att bara vara hemma, säger mamma Alexandra Bylund.

Kronisk huvudvärk, en tumör och diabetes – trots sin ringa ålder har 13-årige Mio Bylund gått igenom många strider. Speciellt är det hans intensiva huvudvärk som gör läkarna svarslösa. Sjukdomen ger Mio så svåra smärtor att han periodvis ligger helt sängliggande.

När malmöbon Mio var i sexårsåldern fick han en tumör i ryggen. Det var efter att den togs bort som hans huvudvärk eskalerade. Om de båda sjukdomarna har något samband vet läkarna dock inte.

– Mio har för högt tryck i vätskan som går från ryggraden och upp mot hjärnan. Det är därför han har ont i huvudet. Han hade haft ont i flera år innan vi förstod vad det var. Ibland är det så illa att han kräks och ligger helt däckad. När personer har den här typen av högt tryck så rör det sig ofta om en hjärntumör, och han har alla dom symptomen men det är det inte.

När Mio var åtta blev han uttagen till MFFs barnlag, en dröm som gick i uppfyllelse. Nu har han tvingats sluta.
Foto: Privat

Fick ge upp fotbollsdrömmen

Mio Bylund är egentligen en aktiv kille. Han älskar att spela fotboll och vara ute. När han som 8-åring blev antagen till Malmö FFs barnlag var det en dröm som gick i uppfyllelse. Nu har han dock fått sluta.

Mamma Alexandra Bylund känner att hon aldrig räcker till. Hon önskar att hon hade haft fler svar att ge sonen.

– Det är jättesvårt, vi är inte tillräckliga någonstans. Vi är inte tillräckliga på jobbet och inte med honom. Det är svårt att få ihop vardagen. Det är jättesvårt att se hur psykiskt dåligt Mio mår av att bara vara hemma och se kompisarna springa utanför. Han har ju perioder då han tröttnar väldigt mycket, då blir han väldigt nedstämd och frågar "varför gör ingen någonting, varför händer inget, varför måste jag ha det såhär?"

Vänner från hela världen samlar pengar

Nu har vänner och bekanta till Mios familj slutit upp och startat en insamling. Det efter att Alexandra Bylund hittade en barnneurologisk klinik i Tyskland som erbjöd sig att hjälpa Mio. Priset skulle dock bli 300 000 kronor – en summa som familjen inte har råd med själva.

– De har sagt att de kan ta in Mio för en ordentlig undersökning under två veckors tid. Sedan finns det en läkare som ska vara väldigt duktig där som jag har blivit rekommenderad. Facebookgruppen som har insamligen startades av vänner i mitt nätverk som inte känner varandra. Folk från hela världen har sluttit upp. Det är fantastiskt fint gjort.

Läkarna i Sverige vet inte vad sjukdomen beror på.
Foto: Privat

Hitills har facebookgruppen "Älskade Mio" lyckats samla ihop 70 000 kronor.

– Förhoppningen är att få reda på varför han är sjuk och kunna bota eller lindra det. Den svenska sjukvården har ju gjort vad de kan men det känns som att de inte vet vad de ska göra. Nu ska han snart operera ut en mätare ur huvudet och samtidigt byta shunt. De gör operationer men vi har ingen som lägger tid på att gräva lite djupare och leta efter mer sällsynta grejer. Vi saknar någon leder en utredning.

Tyska läkare kan bringa klarhet

Mio Bylund har varit borta 80 procent av skoltiden vissa terminer. Trots det har han klarat sig, mycket tack vare hemundervisnin, men mamma Alexandra är rädd för hur det ska gå när han börjar sjuan och skolan bli tuffare.

Hon hoppas att läkarna i Tyskland åtminstonde ska komma på ett sätt att lindra Mios smärtor.

– Hade vi kunnat gå in med 300 000 själva så hade vi gjort det men det är riktigt tufft att både försöka jobba med ett nästan heltidsjukt barn och spara ihop. Hade jag haft möjlighet hade jag tagit ett lån direkt. Mio är världens finaste, alla älskar honom, både vuxna och barn. Han är en kille som är aktiv och gillar att vara ute och gillar människor. Han tycker om sport och att röra på sig. Vilket är raka motsatsen till att vara sjuk hemma. Då orkar han bara vara med familjen. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!