Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hoppade fallskärm från Turning Torso

Här inleds "Base-kuppen" mot Turning Torso i Malmö. Österrikaren Felix Baumgartner hoppar fallskärm från en helikopter och landar på taket till HSB-skyskrapan. Därifrån gör han ännu ett hopp. Foto: REUTERS
Extremsportaren Felix Baumgartner, 37, hoppade tidigt på fredagsmorgonen från taket på skyskrapan Turning Torso i Malmö.
Det första hoppet från byggnaden var spektakulärt - såväl före som efter.

FAKTA

Base-jumping
Hopp med fallskärm från fasta objekt.
Base är en förkort-ning av engelskans Building, Antenna, Span (bro) och Earth.
Sporten är i många länder förbjuden då den anses vara alldeles för farlig.

Österrikaren hoppade först fallskärm från en helikopter och landande på den 190 meter höga byggnadens tak. Där tog han av sig fallskärmen, satte på sig en annan skärm och hoppade till marken. När österrikaren landat tog han en motorcykel och åkte iväg mot Öresund där en gummibåt väntade. Enligt uppgift ska mannen sedan ha åkt över till Danmark.

Rekogniserade i flera dagar

Felix Baumgartner är en känd extremsportare som tidigare gjort flera spektakulära hopp från höga byggnader, så kallade basejumps. En riskfylld sport som är förbjuden i många länder. Österrikaren har i flera dagar rekogniserat vid det välbevaknade bostadshuset. Enligt företaget som sponsrar det våghalsige hoppet triggades österrikaren av att ingen tidigare hoppat från Turning Torso. - De sa att det var omöjligt, ska han ha sagt. Han förberedde hoppet rigoröst. - Vi väntade på att vinden skulle avta och vädret stabiliseras, i synnerhet för att klara av att landa på taket. Landningsytan var väldigt liten, ska Baumgartner ha sagt efter hoppet, enligt företaget.

Lämnade första skärmen på taket

För att spara tid lämnade han kvar fallskärmen från det första hoppet uppe på taket. - Den kan dom få behålla som souvenir, ska Baumgartner ha sagt efter hoppet. Händelseförloppet var över på några minuter.

Felix Baumgartner har just hoppat från Turning Torso och är på väg mot marken. Efter landningen försvinner han på motorcykel till en väntande gummibåt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!