Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hönstransport välte – stopp i trafiken

En person har skadats allvarligt efter att en lastbil med höns har vät. Hönsen springer just nu på vägen. Foto: Räddningstjänsten

En djurtransport lastad med 9 000 höns välte på E4 söder om Värnamo.

Vägen var i många timmar avstängd i södergående riktning.

– Det är ju några tusen höns som är lösa och vi håller på att samla ihop dem, sa insatsledaren Fredrik Svensson.

Olyckan inträffade vid femtiden på tisdagsmorgonen när en djurtransport lastad med höns välte.

Föraren klämdes fast i hytten och fördes med ambulans till lasarettet i Värnamo. Mannen ska vara hemmahörande i Skåne och ha kört djurtransporten därifrån. Vid 10-tiden uppgav sjukhuspersonal att han var lindrigt skadad.

Trafiken i södergående riktning stängdes av helt.

– De här djuren står inte stilla så vi uppmanar alla att sänka farten när de ser blåljusen, sa Maria Lavesson, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

Försökte fånga in hönsen

Polisen försökte på morgonen få dit en lastbil för att lasta hönsen som fanns kvar i burarna. De höns som hade kommit ur sina burar skulle fångas in.

Hur gör man det?

– Ja, det funderar vi på också, säger Maria Lavesson.

Vid niotiden var 15 personer från åkeriet på plats för att fånga in hönsen. Kvällsposten var i kontakt med åkeriet som uppgav att 9 000 höns fanns på transporten.

Det blev stopp i trafiken på sträckan under bärgningsarbetet. Först senare under eftermiddagen kunde trafiken släppas på igen.

Hönsolycka förra veckan

Förra veckan välte en lastbil med 5 000 unghöns utanför Sjöbo i Skåne.

– Ett flertal av de här unghönsen har tagit sig ur fordonet och de har haft jakt på dem i skogen, sa fotografen Mikael Nilsson som var på plats då.

Då klarade sig chauffören utan skador, men beslut togs om att avliva hönsen på plats eftersom lastbilen inte fick bärgas med levande djur i lasten.