Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens reaktioner på hönsskiten i Lund

De massiva valborgsfesterna har ställts in och studenterna försöker fira i det lilla.
Lunds kommunalråd Philip Sandberg gödslar hönsgödsel i stadsparken i Lund på torsdagen
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Skärmbild
Foto: Skärmbild
Foto: Skärmbild

Tiotals fotografer samlade i Stadsparken i Lund. Framför dem står Lunds högsta politiker, Philip Sandberg (L) som sprider hönsbajset i parken.

Nyheten lockade inte bara rikspressen, hönsbajset blev omtalat världen över.

– Det har onekligen satt Lund på kartan även om det är en skitsak, säger Philip Sandberg (L).

Nyheten om hönsgödseln som skulle förhindra studenterna från att fira valborg i Lund gjorde succé.

Under morgonen på torsdag hade fotografer från hela landet samlats för att få en glimt av den omtalade hönsskiten, som Philip Sandberg (L), ordförande för Lunds kommunstyrelse, höll på att gödsla på parkens gräsmatta.

Men nyheten spriddes även utanför gränserna. Brittiska och kinesiska medier har även rapporterat om kommunens drastiska åtgärd.

– Det är otippat, jag hade planerat att åka till parken främst för att prata med medarbetare, jag hade inte räknat med mediehavet som var på plats, säger Philip Sandberg.

Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) sprider hönsgödsel i Stadsparken i Lund. Bakom honom följer flera journalister som rapporterar om händelsen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Avskräcka besökare”

Det blev lockande rubriker även i utländska tidningar under morgonen på torsdag.

”Svensk stad dumpar ett tons hönsgödsel för att avskräcka besökare” visar rubriken på The Guardian.

Tidningen förklarar att Lunds kommunstyrelse hoppas att lukten kommer hålla bort studenterna från att vilja fira valborg i Stadsparken.

På BBC lyder rubriken: ”Swedish city to use chicken manure to deter crowds”. BBC preciserar att åtgärden har tagits efter att svenska staten inte har anordnat någon ”lockdown” till skillnad från andra länder i världen.

CNN, NBC, Telegraf. Under valborgsmässafton har Philip Sandberg suttit hela dagen med att besvara journalisternas frågor.

– Det som skiljer sig med svenska journalister är att utländska medier ställde frågor kring hur Sverige agerar på nationell nivå under den pågående krisen. Det finns en uppfattning på att det inte finns restriktioner alls, och deras läsare vill förstå varför det är så, säger Philip Sandberg.

Tusentals ungdomar kommer inte kunna fira som vanligt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!