Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valborgsfirandet i Lund ska stoppas med gödsel

Tusentals ungdomar kommer inte kunna fira som vanligt.
”Att på valborg sitta i en park som stinker av hönsgödsel är ingen behaglig upplevelse”, skriver kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg på Facebook.
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Stadsparken fylls normalt av tiotusentals unga den sista april.
Foto: Fritz Schibli / Fritz Schibli

Lunds kommun har sedan tidigare aviserat att Stadsparken kommer vara stängd på valborg, för att förhindra tiotusentals unga att ta sig dit och fira. 

Nu tas nästa steg. Ett ton hönsskit sprids ut på gräsmattorna. 

”Att på valborg sitta i en park som stinker av hönsgödsel och där det väsnas med lövblåsning och annat är ingen behaglig upplevelse”, skriver kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) på Facebook. 

Siste april brukar vara en folkfest i Lund. Tiotusentals, de flesta unga och studenter, samlas i Stadsparken för att fira. Det är inget officiellt arrangemang utan en spontanfest. 

Men i år gör Lunds kommun allt för att stoppa den gigantiska festen, anledningen till detta stavas covid-19. För att förhindra spridning av coronaviruset har kommunen sedan tidigare aviserat att de stänger hela parken den siste april, men nu tar de till ytterligare ett grepp. Gödsel. Det meddelar kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg på Facebook. 

Ett ton hönsgödsel började under onsdagsmorgonen spridas ut på parkens gräsmattor. 

”Efter ett beslut i miljönämnden i går kväll kommer vi att göra ett tillfälligt avsteg från våra lokala miljöföreskrifter för att under dagen i dag och i morgon sprida ut ett ton hönsgödsel på gräsmattorna i Stadsparken”, skriver han. 

Kommunen har börjart med arbetet att hägna in hela Stadsparken för att förhindra festsugna ungdomar att ta sig in där.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Allmänheten tar ansvar”

Festen i stadsparken har varit ett orosmoln i kampen mot spridningen av coronaviruset, nu hoppas myndigheterna på att folk ställer sig in på en annorlunda valborgsmässoafton. 

Carina Persson, chef för Polisregion Syd, tycker att föräldrar bör prata med sina barn om vad man kan göra i stället för ett traditionellt valborgsfirande. 

– Vi förväntar oss att allmänheten tar ansvar för att minska smittspridningen, även under valborgshelgen, sa hon på en presskonferens under tisdagen. 

Philip Sandberg varnar för att ett firande i Stadsparken i år kan bli ganska trist. 

”Att på valborg sitta i en park som stinker av hönsgödsel och där det väsnas med lövblåsning och annat är ingen behaglig upplevelse”, skriver han. 

De massiva valborgsfesterna har ställts in och studenterna försöker fira i det lilla.

TV: Här slår polisen till – mot danskar som står still

Hård kamp mot folksamlingar i Danmark • Förbud att stanna till i vissa områden.

Firar du Valborg i år?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!