Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höna klämdes ihjäl – utredning läggs ner

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild. Förundersökningen kring det misstänkta djurplågeriet har lagts ner.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

När en djurrättsorganisation släppte en smygfilmad video på när höns plågades ihjäl drog en förundersökning i gång, skriver SVT Småland

På videon kunde man se hur en höna klämdes ihjäl i en dörr.

Nu har utredningen lagts ner – ingen av de misstänkta är kvar i Sverige.

Förra sommaren gick djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen ut med en smygfilmad video. Den spelades in hos äggproducenten CA Cedergrens i Mönsterås kommun.

På filmen kunde tittaren se hur flera personer dödade en höna genom att klämma den i en dörr. Djurplågarna slog även höns med påkar.

När videon uppdagades valde länsstyrelsen i Kalmar att polisanmäla händelsen och en utredning påbörjades. CA Cedergrens hade hörts som målsägande i målet och har inte delgivits någon misstanke om brott.

Ingen kvar i Sverige

De som misstänktes för djurplågeri var personalen från en städfirma från Bulgarien som äggproducenten anställt för att sanera lokalerna. 

Nu har åklagaren Kjell Jannesson valt att lägga ner förundersökningen. 

– Det vi fick fram i utredningen var att det var något företag från Bulgarien som varit anlitat för det här. Vi har sökt på företaget och olika namn, men det finns inget av det i Sverige. Inget kontor eller liknande, säger han till SVT Småland. 

Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Det känns inte bra”

Det har inte gått att fastställa vem som begått gärningarna. Åklagaren menar också att det är svårt att samarbeta med polis i Bulgarien och Litauen, där personerna kom ifrån. 

– Vissa länder kan det gå bra att få uppgifter ifrån, men från Bulgarien och Litauen är det svårt, säger Kjell Jannesson till SVT Småland. 

CA Cedergrens är besvikna över att förundersökningen nu läggs ned.

– Det känns inte alls bra för oss. Jag tycker det är jättetråkigt att vi inte kunde komma till botten med det här och få fram vem som stod där på bryggan, säger Claes Cedergren, vd på företaget, till SVT Småland. 

SE FLER NYHETER: ”Något kraftigt som har detonerat”

Tre sprängningar på kort tid i Malmö i natt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!