Hon vill få fler kvinnor att välja IT-branschen

Utvecklaren Vanja Tufvesson anordnar läger för kvinnor som vill lära sig att programmera.
Foto: Malin Forsberg
Till Pink Programming Sunday hålls i Malmö, Göteborg och Stockholm kan vem som helst anmäla sig gratis. Här syns deltagarna Farnaz Motamediyan, Emma P Borgström och Anitha Show.
Foto: Maisa Dabus/Minc

Att knacka kod är kul! Det budskapet vill Vanja Tufvesson sprida med initiativet Pink programming. Nu hoppas hon på att få in fler kvinnor i IT-branschen.

– Jag kände nästan ingen kvinna som gillade programmering innan, nu känner jag flera hundra, säger Vanja Tufvesson.

Vanja Tufvesson upptäckte tidigt att hon som programmerare alltid var omgiven av män, medan kvinnorna lyste med sin frånvaro.

– Det märktes redan under utbildningen och när jag kom ut i arbetslivet var det ännu värre, säger hon.

Hon funderade mycket över varför det såg ut så, och kom fram till att det saknades kvinnliga nätverk och inspiratörer inom programmeringsvärlden. Därför startade hon Pink programming - ett initiativ för att nå ut till tjejer som är nyfikna på programmering.

– Vårt första läger blev fullbokat på bara några dagar och det är redan en lång kölista för våra kommande läger, säger Vanja Tufvesson.

Suprebra respons

Det var förra sommaren som hon och den tidigare kurskamraten Tone Pedersen, numera bosatt i Göteborg, sjösatte idén med ett läger för framtida kvinnliga utvecklare. Under en långhelg samlades kvinnor i åldern 14 till 45 från olika delar av landet på en gård i Ystad för att lära sig programmering.

– Vi ville samtidigt att det skulle vara trevligt och att man kunde varva lektionerna med att promenera eller bada. Vi fick superbra bra respons. Det var fantastiskt att se sammanhållningen i gruppen. Och det roligaste var att alla sa att de ville fortsätta programmera, säger Vanja.

Pink programming, som är en ideell förening med stöd från olika sponsorer, ordnar också kontinuerligt söndagsträffar där intresserade kan anmäla sig gratis och komma och knacka kod. Senast förra helgen var det en träff på Foo café i Malmö. Oftast är det en blandning av kvinnor som redan jobbar i branschen och totala nybörjare. Ibland bjuder de in inspirerande föreläsare.

Vanja Tufvesson tror att några av anledningar till att det är så få kvinnor i branschen är bristen på förebilder och att man har en förutfattad mening om vem och hur en programmerare ska vara.

– Vi tror att vi har kommit väldigt långt med jämställdhet i Sverige men i IT-branschen ligger vi fortfarande långt efter, säger Vanja Tufvesson.

I sommar hålls två läger i Pink programmings regi, ett i Trelleborg och ett utanför Göteborg.

FAKTA Vanja Tufvesson

Ålder: 30

Bor: Malmö.

Gör: Utvecklare, konsult.

Aktuell: Startade föreningen Pink programming tillsammans med Tone Pedersen och Vibeke Tengroth. Föreningen ordnar träffar och läger för kvinnor som vill lära sig att programmera. Mer info på pinkprogramming.se.

3 snabba till Vanja Tufvesson:

Beskriv din passion för programmering?

– Det är en sorts hatkärlek. Ibland kan det ta en dag att lösa ett dag och ibland två veckor och då blir man ju frustrerad. Men känslan när man löser det är värt det, då vill man bara springa ett varv runt huset.

Har du någon programmeringsförebild?

- Simone Giertz. Hon gör världens dummaste robotar och lägger upp videor på Youtube. Hon gör en rolig grej av det och är en jättestor inspiratör. Vi i Sverige ska vara stolta över henne.

Vad har du för dröm?

– Jag vill fortsätta programmera och utveckla och arbeta med datahantering och analys och algoritmer. Samtidigt vill jag fortsätta engagera mig i Pink programming.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!