Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon vann KvP:s och GT:s stora novelltävling

Matilda Videgård, 34, som skrev novellen ”Tjejer med CP vill också ligga” skriver i flera olika genrer
Foto: Privat

Här är segraren i novelltävlingen – Matilda Videgård, 34.

527 bidrag kom in men juryn var enig: Den här texten var överlägsen.

– Att vinna den här tävlingen har betytt oerhört mycket för mig, säger författaren.

För tredje året ordnar bokförlaget Ekström & Garay sin stora novelltävling med GT och Kvällsposten som samarbetspartner.

Uppgiften är helt enkelt att fritt skriva en riktigt bra novell. 527 bidrag kom in och efter en första sållning fick juryn bestående av Helen ”La Vikinga” Halldorsdottir, författare och översättare, poeten Niklas Törnlund samt Lovisa Åkesson och Maria Rydhagen från Kvällsposten.

Juryn diskuterade både ämnesval, gestaltning och språk – men vem som skulle vinna var det aldrig någon osäkerhet kring.

– De tio noveller som vann har valts ut bland många välskrivna bidrag. Konkurrensen var hård även i årets tävling, men vinnarnovellen fick ovanligt högt omdöme av samtliga jurymedlemmar, säger Paul Nilsson, förlagschef.

Vinnaren får 35 000 kronor

Matilda Videgård som skrev novellen ”Tjejer med CP vill också ligga” skriver i flera olika genrer – utmaningen är, som för många andra, att hitta skrivtid.

– Jag är ensamstående förälder på heltid och skrivandet sker för mig i de små fickor av tid som jag lyckas skapa mellan livets alla andra åtaganden. Delar av den här novellen är skriven och redigerad på pendeltåget, säger Matilda Videgård och fortsätter:

– Som ensamstående småbarnsmamma har det blivit sparsamt med skrivandet och jag lovade mig själv att jag ska skicka in noveller till tävlingar, bara för att ha en deadline, säger vinnaren.

Författaren har tidigare jobbat som personlig assistent och är snart färdigutbildad barnmorska. 

Segraren, Matilda Videgård, får 35 000 kronor i prispengar. De tio bästa novellerna publiceras i en antologi som kommer ut i höst och vinnarnovellen publiceras på Kvällsposten och GT under sommaren.

Juryns motivering

”Detta är en novell som sticker ut genom sitt mänskligt angelägna och laddade tema - en utmaning som författaren hanterar på ett rättframt och trovärdigt sätt. Språket är spänstigt, oblygt och uttrycksfullt. Läsaren blir berörd och får många tankeställare; i ett sparsmakat format framtonar flera särpräglade karaktärer.”