Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon räddar barn från paddnacke

Personliga tränaren Emelie Mossberg vill rädda barnen från paddnacke. Foto: Privat
Emelie Foto: Privat

Personliga tränaren Emelie Mossberg vill rädda barnen från paddnacke.

I hennes föreläsning får de lära sig att rörelse ger superkrafter.

– I dag ser jag femmor och sexor ha dålig hållning och ont i ryggen. Hur blir det när de är vuxna? Det är det jag vill förändra!

Emelie Mossberg är personlig tränare och har tidigare framför allt jobbat med vuxna som vill få en bättre hållning. Men när hennes egna barn var treårsåldern fick de egna läsplattor – och Emelie såg hur de böjde sina nackar och ryggar långt för att se skärmarna de hade i knät.

Hon insåg att hon behövde göra något, annars skulle barnens dåliga hållning ge nacksmärtor och ryggproblem i vuxen ålder.

– Det handlar inte bara om paddnacke, ryggraden hänger ju samman och det kan ge smärta i ländrygg och rumpa om nacken inte orkar hålla upp huvudet. Men det handlar inte bara om paddor och mobiler och digitala verktyg, det är hela vår stillasittande livsstil, i dag rör sig barnen mycket mindre än tidigare.

"Ger superkrafter"

Hon satte ihop en egen föreläsning och har nu besök skolor i två kommuner, Lomma och Kävlinge, och pratat om hållning och rörelse. För rörelse ger superkrafter när man sitter i skolbänken.

– Jag vill att alla barn ska lära sig sambandet: att 20 minuters studsande på studsmattan gör att läxan är mycket lättare att göra och att springa på rasten gör att man kan sitta stilla under lektionen. Jag kallar det superkrafter. Vi hoppar på stället och barnen får känna med handen på bröstet hur hjärtat slår snabbt och ger extra blod till hjärnan som får dem att minnas och koncentrera sig bättre.

Ibland protesterar barnen när Emelie Mossberg uppmanar dem sträcka på sig – alla kan, men de tycker att det är jobbigt. Därför vill hon inte prata om rätt och fel, i stället är en rät hållning ”glad”, och en ihopsjunken och krum ”sur”. Barnen får titta på bilder av djur i föreläsningen och fundera: är myrslokens hållning glad eller sur? Är kängurun glad?

Vill ge "wow-känsla"

– Det oroar lite att man redan i dag ser femmor och sexor ha dålig hållning och ont i ryggen. Hur blir det när de är vuxna? Det är det jag vill förändra. Och då vill jag komma in med energi och wow-känsla, vara någonting annorlunda än lärarna, så att barnen ska minnas övningarna som jag kallar verktyg de kan använda om de får ont i ryggen, säger hon.

Innan varje föreläsning pratar Emelie Mossberg med lärarna, det gäller att ha dem med på tåget. Om ett barn får ont i ryggen ska det kunna ställa sig och göra övningarna utan att lärarna protesterar och tycker att det stör och lärarna får lära sig att påminna eleverna om hur de sitter.

– Och skolorna pratar även med föräldrarna om det här. Efter en månad kommer jag tillbaka och då märker man hur barnen börjat tänka och påminna varandra om att sitta rätt!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!