Hon ordnar hästhoppning – för bilar i stentuff terräng

Jenatte Karlsson har kört offroad i sex år. Nu i helgen anordnar hon en tävling i Trial i Näsum.
Foto: Privat
Så här kan det se ut vid tuff offroadkörning.
Foto: Sofi Sundmar
Här klättrar Jeanette fram över stock och sten med sin Willys MB-jeep från andra världskriget.
Foto: Louise Miche de Malleray

Doften av bränsle och ljudet av vrålande motorer lär inte undgå någon i trakten av Näsum på lördag.

Då släpper Rocks motorklubb loss hästkrafterna för häftig körning i branta backar.

– Det är häftig sport där man ständigt ligger på gränsen, säger arrangören Jeanette Karlsson.

Vid 11-tiden på lördag förmiddag går startskottet för ROCKS biltrial i ett grustag i Näsum. Under evenemanget ska allt från vanliga personbilar till kraftigt ombyggda jeepar och rena specialfordon kämpa sig runt en mer eller mindre avancerad bana i den tuffa terrängen.

– Vi är en motorklubb som kör mycket offroad, i tuff terräng. Men det finns många olika former och trial är en form som dessutom är ganska publikvänlig, säger Jeanette Karlsson.

Minuspoäng för misstag

Banan hägnas in och tre till fem portar placeras ut. För föraren och dennes co-driver gäller det att ta sig runt banan på smidigt som möjligt. Eventuella misstag straffar sig med minuspoäng.

– Det är faktiskt lite som hästhoppning. Man börjar till exempel alltid med att gå runt banan och titta ut vilka vägar som är bäst, säger Jeanette Karlsson.

Hon har kört offroad i flera år, i vart fall sex år. Uppvuxen i en motorintresserad familj fanns intresset där redan från början.

– Men jag började inte köra offroad förrän jag träffade min sambo Håkan. Han höll på med det här och då föll det sig naturligt att jag också testade, säger hon.

Att köra offroad är inte direkt som att susa fram på motorvägen l lugna mak. Man får, som Jeanette Karlsson, vara beredd på en del rätt hårda tag.
Foto: Anders Wiberg

Hennes terrängfordon är en ombyggd jeep, en Willy MB, som amerikanska soldater hade under andra världskriget.

– Just den här bilen är faktiskt hämtad från Tyskland, sedan har vi byggt om den helt.  Om man tittar noga kan man säkert hitta något kulhål i den, och den har faktiskt ett fäste för kulspruta, säger Jeanette.

Dyr men rolig hobby

 Att köra offroad är inget man blir rik på. Tvärtom kostar det både tid och pengar att bygga om en bil. 

– Man betalar mest pengar för en dyr hobby... skrattar Jeanette.

Det går över daggstänkta berg och så vidare. ROCKS Motorklubb hoppas kunna locka fler intresserade till sporten efter helgens evenemang.
Foto: Jeanette Karlsson

Offroadtävlingen i helgen ser klubben som ett bra tillfälle att få visa upp klubben men också för att knyta nya medlemmar till sig, gärna kvinnor.

– Det finns några kvinnor men inte så många. De flesta är nog co-drivers åt sina gubbar. Men sporten är lämplig för kvinnor också, det svåraste är att få bort gubbarna från ratten, ha ha.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!