Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon måste köpa dyrt busskort till sin bebis

Den unga mamman Jossi Orvoën, 18, har hamnat mellan stolarna på grund av stelbent byråkrati. Skånetrafiken kräver att hennes lilla dotter på sex månader har ett eget busskort eftersom hennes mamma ännu inte fyllt 20. "Det låter bara som ett dåligt skämt", säger 18-åringen.
Foto: Privat
Ett busskort skulle kosta den ensamstående mamman 780 kronor i månaden. En utgift hon inte har råd med. Om situationen inte går att lösa kan hon tvingas sluta skolan. "Jag är nervös varje gång jag väntar på bussen eftersom jag inte vet om jag kommer att komma till skolan eller inte", säger Jossi Orvoën.
Foto: Bertil Haskel

Jossi Orvoëns, 18, lilla dotter är för ung för att skrivas in på förskola och får därför följa med sin mamma till skolan.

Men nu kräver Skånetrafiken att den sex månader gamla flickan ska ha  ett eget busskort för nästan 800 kronor i månaden.

– I värsta fall måste jag avsluta mina studier vilket känns jättejobbigt, säger den unga ensamstående mamman.

När Jossi Orvoëns i Sjöbo blev mamma fick hon ta ett uppehåll från sina gymnasiestudier.

Men sedan en månad tillbaka är hon tillbaka i skolbänken. Eftersom hennes lilla dotter fortfarande är för liten för att få skrivas in på förskola har hon fått följa med sin mamma.

Varje morgon har Jossi och dottern klivit på bussen i Sjöbo för att ta sig till skolan i Ystad.

– Allt har verkligen gått jättebra, säger 18-åringen.

Men nu kan Skånetrafikens regler sätta stopp för skolgången.

"Ett dåligt skämt"

Enligt Skånetrafiken räknas resenärer som barn från det att de fyllt 7 år fram till dess de fyllt 20. En person över 20 år får, enligt reglerna, ta med sig upp till två barn under sju år utan extra kostnad.

Men en person som åker på barnbiljett kan inte ta med ett annat barn – även om det handlar om någon under sju år.

– Första gången busschauffören sa att ett barn inte får åka med ett barn trodde jag bara att det var ett dåligt skämt eftersom jag är en ung mamma, säger hon.

Busskort: 780 kronor

Men efter att ha varit i kontakt med Skånetrafiken fick hon svart på vitt. Dottern behöver en egen biljett. Skånetrafiken rådde därför Jossi att köpa ett månadskort till dottern för 780 kronor. Något hennes redan ansträngda ekonomi inte skulle klara av.

– Det är jobbigt som student, men är man student med barn så minskar inkomsten rejält. Så det är väldigt tufft med 780 kronor för någon som inte kan gå eller åka själv, säger hon.

SVT Skåne, som var först med att berätta om biljettproblemet, har varit i kontakt med Skånetrafiken. Enligt informationschefen Ulrika Mebius kommer det inte bli aktuellt med några undantag.

– Ibland kan reglerna upplevas som stelbenta. Men det är de regler vi har. Gör vi undantag för den här tjejen, dyker det upp andra som också vill att vi ska göra undantag för dem, säger hon till SVT.

Måste sluta skolan

För Jossi Orvoën innebär byråkratin att hon i värsta fall måste avsluta sina studier.

– Det är jättefå skolor som tar emot unga mammor med sina barn. Har man fått den chansen vill man verkligen hålla tag i den. Då känns det extra jobbigt om det är bussen som ska ställa till det, säger hon.

Hon säger att situationen just nu känns rätt hopplös, men att hon vägrar att ge upp.

– Jag är inte den enda som är drabbad. Jag förstår att många bara väljer att acceptera, men jag tänker kämpa vidare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!