Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon ligger bakom de ”mystiska” vantarna

Gunnel Henrysson, församlingspedagog, ligger bakom de mystiska vantarna.Foto: Privat
På varje par vantar finns en liten lapp.Foto: Privat

På busshållplatser i Karlskrona dök det plötsligt upp vantar – och de mystiska klädesplaggen blev snabbt en snackis.

Nu träder avsändaren fram.

– De flesta vantarna är stickade, men några har köpt färdiga, säger Gunnel Henrysson.

Idén väcktes redan i maj i år. Gunnel Henrysson sneglade mot en församling i Luleå som gjorde något liknande. De placerade ut halsdukar i staden med ett budskap om att sprida värme och glädje.

– Jag tänkte att om de kunde göra det så kan vi också, säger Gunnel Henrysson, som är församlingspedagog på Lyckeby församling i Karlskrona kommun.

– Men vi ville inte göra precis samma sak.  

Inte borttappade

Till sin hjälp hade församlingen två sygrupper: Augerums kyrkliga syförening och Lyckeby-Lösens kyrkliga syförening.

Enligt Gunnel Henrysson var det inget snack när de fick frågan om de ville hjälpa till – de började sticka. Och de som inte kunde sticka köpte vantar.

När vantarna placerades ut vid busshållplatser i början av den här veckan hade Gunnel Henrysson cirka 40 stycken. På en liten textlapp på vantarna står det:

”Det börjar bli kallt. Fryser du? Dessa vantar är inte borttappade. De är handstickade just för dig! Ta dem. Varsågod!”.

Den som vände på vanten kunde läsa:

”Det blåser kallt både bildligt och bokstavligt talat, men det finns också människor som står upp för medmänsklighet och värme. Vantarna är en enkel påminnelse om att vi alla kan bidra till ett varmare samhälle.”

”Vara en hjälpande hand” 

Och det var precis det som var församlingens tanke när projektet påbörjades i våras. 

Nyheten om att stickade vantar var placerade på busshållsplatser spreds snabbt på sociala medier – och flera tusen har reagerat på det varma tilltaget. Men eftersom de flesta inte läst lappen har många undrat var de kommer i från.

Nu har Gunnel Henrysson berättat både i Sveriges Radio Blekinge och Blekinge läns tidning om att det är hon och församlingen som ligger bakom de ”mystiska vantarna”.

– Några tog vantarna och andra lät dem ligga men visade sin tacksamhet på sociala medier. Vår tanke var också att våra medmänniskor skulle börja prata om det här. Genom att göra det här ville vi sprida värme och glädje, säger hon.

– Jag tycker att det är bra att vi når ut till våra församlingsbor, för det är det vi ska göra. Vi ska vara en hjälpande hand.