I dag faller domen mot den man som hotade tv-ankaret Anna Hedenmo. Foto: TOMAS LEPRINCE
I dag faller domen mot den man som hotade tv-ankaret Anna Hedenmo. Foto: TOMAS LEPRINCE

Hon levde i skräck - i dag faller domen

Publicerad
Uppdaterad
29-åringen från Malmö hotade att mörda och våldta SVT:s Anna Hedenmo och hennes döttrar.
I flera månader levde nyhetsankaret i skräck.
I dag klockan 11 dömdes Malmömannen til sex månaders fängelse för olaga hot och ofredande.
Domen gäller olaga hot och ofredande mot SVT-profilerna Anna Hedenmo och Anna Olsdotter Arnmar, samt ofredande mot ytterligare en kvinna.
Hotbreven och de anonyma samtalen började komma till Aktuellts välkända nyhetsankare i juni 2005.
Mannen beskrev hur han skulle utsätta Anna Hedenmo för sexuellt sadistiskt våld och gruppvåldtäkter, och hur han skulle kidnappa och mörda henne.
När även hennes två döttrar hotades kontaktade SVT polisen.

Levde i skräck

Även programledaren Anna Olsdotter Arnmar fick ta emot hotbrev med liknade innehåll.
På baksidan av ett frimärke på breven till Anna Hedenmo kunde polisens tekniker identifiera DNA från en 29-årig man i Malmö. Han hade tidigare hotat två kvinnor i sin hemstad.
I rättegången i Malmö tingsrätt har Anna Hedenmo berättat om hur hon levde i skräck i flera månader innan mannen kunde gripas.

"Tvungen att testa"

- Jag var alltid orolig. Jag såg mig om hela tiden. Jag visste ju inte var personen fanns.
Den misstänkte mannen har själv förklarat sig med att han arbetade med ett filmmanus och att han ville testa om storyn med hotbrev höll.
- Jag ville skapa rädsla. Och jag var tvungen att testa om detta fungerade, säger han.
Domen mot 29-åringen föll i dag klockan 11 i Malmö tingsrätt. Han döms för olaga hot och ofredande till sex månaders fängelse.
Han döms också att betala 25 000 kronor i skadestånd till Anna Hedenmo och 5 000 kronor till Anna Olsdotter Arnmar.
Anna Hedenmo säger till Expressen.se att hon inte vill kommentera domen.
- Den får stå för sig själv, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag