Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon föddes som man men vill nu bli mamma

Foto: Christer Wahlgren

Lisa Olsson föddes som man men är nu kvinna.

Från och med den 1 juli i år har Lisa och andra transsexuella fått helt nya möjligheter att få barn i och med att tvångssterilisering tagits bort ur lagboken.

Nu drömmer hon om att bli mamma.

– Det är katastrof att en lagförändring inte skett tidigare, säger hon.

Lisa Olsson från Kågeröd kände aldrig att hon passade in i sociala sammanhang. Hon avverkade olika stilar, men det var först när hon en dag, för ungefär fem år sedan, provade kvinnokläder som pusselbitarna plötsligt föll på plast.

– Jag vet inte just hur jag kom på tanken, men det kändes som en sista utväg och mitt riktiga jag kom ut, säger hon.

Bara efter några månader hade hon börjat bli bekväm i sin nya roll, men samtidigt var det bara första steget på en lång resa. Bara väntetiden för en könsutredning var på den tiden 13 månader.

– Det är väldigt frustrerande att behöva bli godkänd när jag redan kände mig klar, säger hon.

Fick hormoner

Mötena med psykologer, kuratorer och andra sjukvårdspersoner avlöste varandra. Lisa fick hormoner för att få mjukare former och en logoped hjälpa henne med att hitta sin kvinnoröst.

– Det är verkligen en undersökning inifrån och ut, säger Lisa.

I juni i år fick hon även byta juridiskt kön. Nu säger siffrorna i personnummet också att hon är kvinna. För Lisa har det varit ett viktigt steg i att uppfattas av sin omvärld som hon ser sig själv.

– Det nya personnumret skapar en trygghet.

I kontakt med banker, myndigheter eller bara i nattklubbskön kan könstillhörigheten på id-handlingen göra stor skillnad.

– Det är en frustation och en påfrestning och det är många som blivit utsatta för trakasserier.

Själv har hon varit förskonad. På det stora hela har reaktionerna från omvärlden varit övervägande positiva.

– Det är mest på internet som folk kan vara osmakliga. Men jag brukar välja att ignorera det. Att försöka diskutera slutar sällan väl, säger hon.

Men från och med juli har Lisa och andra transsexuella också fått helt nya möjligheter. Kravet på tvångssterilisering har tagits bort ur lagboken.

– Det är en katastrof att det har tagit så lång tid. Nu har man chansen att bevara sina könsceller vilket inte varit möjligt tidigare, säger hon.

Lisa har inga barn i dagläget, men vill gärna bli förälder – i framtiden, en känsla som växt fram.

– Jag hade absolut inte kunnat se mig i någon form av papparoll eftersom jag inte trivdes med någon manlig könsidentitet, men i mammarollen med kvinnlig könsidentitet ser jag inga problem. Det är snarare något jag ser fram emot, säger hon.

Den nya lagförändringen ger henne dessutom möjlighet att bli biologisk förälder. Men eftersom en underlivsoperation skulle medföra stora risker har Lisa valt att ha kvar sina manliga genitalier och skulle därmed bli biologisk förälder som pappa.

– Det är inte det som är centralt för min könsidentitet. En sådan operation är komplex och innebär stora risker. Könet sitter i hjärnan och inte mellan benen. Får jag biologiska barn skulle jag se mig som mamma, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!