Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon flyttar efter SD:s framgång - får hatmejl

Sverigedemokraterna fick 25 procent av riksdagsrösterna i Hjortsberga i Alvesta kommun. Författaren Katarina von Bredow flyttar nu - och hotas efter beslutet.
Foto: Christian Andersson
Sverigedemokraterna gick starkt framåt i Hjortsberga.

Sverigedemokraterna fick 25 procent av riksdagsrösterna i Hjortsberga i Alvesta kommun.

Då bestämde sig författaren Katarina von Bredow för att flytta.

Efter att hon berättade om sitt beslut på Facebook har hon mötts med mängder av hat och även hot om bokbål.

– Helt otroligt, jag var helt oförberedd på det här, säger Katarina von Bredow till Kvällsposten.

Hjortsberga är ett litet samhälle med i runda slängar 250 invånare. Det ligger strax intill Sjöatorpasjön några kilometer väster om Alvesta, mitt i Småland. Här har den kända barnboksförfattaren Katarina von Bredow bott i två år. Här har hon stortrivts, men nu har hon kontaktat en mäklare för att få huset sålt.

Anledningen är att Sverigedemokraterna fick hela 25 procent av riksdagsrösterna i valet för knappt en månad sedan.

– Det var inte människorna man tror ska rösta på Sverigedemokraterna. Människorna som man tror röstar på SD är mer de som har hamnat i ett utanförskap, som är rädda och vill bygga murar kring sig, säger von Bredow som beskriver Hjortsberga som en "välmående, relativt rik villaort".

– Jag blev chockad över att de här människorna röstat på SD. Vi måste ju ändå ha råd att hjälpa dem som behöver det, säger hon.

Är förfärad

Katarina von Bredow är noga med att påpeka att hon trivts bra under sin tid i Hjortsberga. Hon vill hylla Hjortsbergaskolan, som "ständigt jobbar hårt med sitt värdegrundsarbete".

– Alla har alltid varit jättevänliga och snälla mot mig. Jag har inte haft något ont av dem på något sätt. Det här var inget angrepp på Hjortsberga som by, utan jag kände mig helt enkelt inte hemma där efter valresultatet. Det kändes inte som att de människorna jag hade omkring mig var de människorna jag trodde de var.

Katarina von Bredow berättade om sitt beslut på sin öppna Facebook-sida och i en intervju med lokaltidningen Värnamo Nyheter. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Von Bredow berättar för Kvällsposten att hon mottagit mycket kärlek och glada tillrop - men också mycket hat. Många författarkolleger har hört av sig och visat sitt stöd allt medan de hatiska breven trillat in. I lördags var det en anonym mejlare som berättade att han, tillsammans med sina kompisar, skulle elda upp Katarina von Bredows böcker offentligt.

– Då brakade det loss. Jag är förfärad över hur mycket hat det finns där ute, det har rört upp så mycket starka känslor, berättar Katarina von Bredow som säger att hon inte alls var förberedd på de enorma reaktioner hennes beslut har rört upp.

– Jag blev chockad över att hatet var så starkt att jag nästan var tvungen att förklara varför jag inte sympatiserar med ett parti som, trots att de säger att de inte är rasister, har sina rötter i ett rasistiskt tänkande. Så är det, det är bara att titta på fakta. Se på vilka uttalanden som kommit från SD-toppen och på alla saker som hänt, till exempel järnrörsskandalen. De har kommit undan med saker som inget annat parti överlevt över huvudtaget.

"Vad är det för samtal?"

Trots att Katarina von Bredow har mottagit hat i mängder vill hon inte låta sig tystas. Och hon vill heller inte tysta dem som tycker annorlunda än hon själv.

– Alla är berättigade till sin åsikt. Det är jag den sista som skulle säga nej till den demokratiska rätten att framföra sin åsikt. Fast när jag gjorde det märkte jag att det inte var helt okej, upptäckte jag. Jag vill diskutera det här, men sen går det inte att diskutera med vissa, det går inte att diskutera med någon som skriver "Flytta till Bagdad, din jävla negerhora". Vad är det för samtal man i så fall för med den personen? frågar sig von Bredow.

– Jag har inte hunnit svara på alla mejl, men jag försöker att göra det och säga "Ursäkta, jag tycker så här. Ni får tycka som ni tycker och det tycker jag är okej", fortsätter hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!