Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon fick unik stjärna som första kvinna

Titti Qvarnström blev Årets kock i Skåneland 2016 och är nu nominerad till "Årets skåning". Foto: LINUS HALLSENIUS
Titti Qvarnström har deltagit i tv-programmet "Kockarnas kamp" på TV4. Foto: LINUS HALLSENIUS

"Det är jätteroligt att servera ett koncentrat av Skåne", säger hon.

Foto: MIRIAM PREIS

I höst ser vi henne tävla mot bland andra Ystadskrögaren Daniel Müllern i "Kockarnas kamp" på TV4. Titti Qvarnström, nominerad till "Årets skåning", är den första nordiska kvinnan med en stjärna i Guide Michelin.

– Det är jätteroligt att servera ett koncentrat av Skåne och till människor som har kommit från andra sidan jorden, säger Titti Qvarnström, 36.

Titti Qvarnströms skånska gastrofavoriter

Bantorget 9, Lund

Det är där min man jobbar som kock, under en fantastiskt skicklig kökschef som heter Daniel Lindgren. Det är väldigt intressant matlagning.

Hörte brygga, Hörte

Det här är något unikt, just för att de lyckats skapa en plats i en ruffig miljö där man möts under avslappnade former och de har lockat till sig Sveriges kockelit som gästkockar. De levererar helt fantastisk mat och man kan verkligen få en upplevelse.

Allé, Svinaberga, Österlen

Där finns det ett mathantverk medfokus på den skånska gastronomin. Det är ett riktigt smultronställe som lyckats hålla sig under radarn. Vällagad, genuin men modern skånsk cuisine.

Fakta

Titti Qvarnström

Ålder: 36.

Bor: Malmö.

Familj: André Qvarnström, kock på Bantorget 9 i Lund, och en katt.

Gör: Kökschef på restaurang Bloom in the park i Malmö. Blev

Aktuell: Som en av de tävlande i "Kockarnas kamp" på TV4. Är den första kvinnan i Norden som belönats med en stjärna i Guide Michelin.

Årets kock i Skåneland 2016, Årets skånska stjärnskott 2015 och utsedd till White guide rising star 2010.

Har tidigare varit i semifinal i Årets kock och tävlat i tv-programmet "Köksmästarna" i Kanal 5.

Favoritplats i Skåne: XXXXXXXXXXXX

Den innovativa och mångfaldigt prisbelönade kökschefen på restaurang Bloom in the park har utan tvekan satt Malmö på den gastronomiska världskartan.

– I mitt kök har jag gått tillbaka till det Skåne och Malmö som jag växt upp med och som jag har väldigt kärt. Här har jag förmånen att kunna grotta ner mig i ett landskap med ett unikt utbud av både odlade råvaror och vilda växter som alger och örter. Det finns också fantastiska fiskevatten och vi har viltutbud som inte fins nån annanstans, råkan är ju till exempel unik för Skåne, säger hon.

Titti är uppvuxen med en biolog till pappa som, brukade släpa med henne ut på olika närstudier i naturen. Själv pluggade hon kemiteknik, men när hon av sen slump trillade in och jobbade extra i ett storkök föll hon pladask för miljön och bytte bana.

Utbildad i Köpenhamn

Det var för sju år sen som Titti Qvarnström återvände till Malmö efter att ha utbildat sig till kock i Köpenhamn och sedan arbetat på ett gäng stjärnkrogar i Berlin.

Hon blev kökschef på Bloom in the park, en exklusiv krog utan meny och med säsongsbetonade råvaror. I början var det svårt att locka till sig den svårflirtade Malmöpubliken, många rynkade på näsan åt konceptet, avslöjar Titti. 2010 blev Titti Qvarnström utsedd till White guide rising star och numera besöker gastroentusiaster från hela världen restaurangen i Pildammsparken.

Ambitionen är att gästerna vid besöket ska bli överraskade, lite som att ramla in i kaninhålet i Alice i Underlandet

Foto: MIRIAM PREIS

– Det är en malplacerad alpstuga mitt i parken, den passar inte in. Men därinne är det en helt annan atmosfär, med modern design. Och vi pratar engelska i köket, så det blir lite som att förflyttas till en annan värld, säger hon.

Stjärna i Guide Michelin

I fjol blev Titti Qvarnström som den första nordiska kvinnan tilldelad en stjärna i Guide Michelin.

– Det är absurt att det har tagit så lång tid för en kvinna att få en stjärna, men vi är få och ännu färre som märker ut oss. Det har ofta hänt att folk frågat mig efter kökschefen och inte kunnat ta in att det är jag. Nu behöver jag inte förklara mig längre, det här är en kvalitetsmärkning på mig som ett starkt varumärke, och ett kvitto på att det man gör är bra.

Titti Qvarnström blev Årets kock i Skåneland 2016 och Årets skånska stjärnskott 2015. Hon har också tidigare varit i semifinal i Årets kock och tävlat i tv-programmet "Köksmästarna".

I höst tävlar hon i "Kockarnas kamp" i TV4, men någon egentlig tävlingsmänniska är hon inte.

– Nej, jag tävlar hellre i köket med mina kolleger, då vet jag ju att det i slutet ger gästen något.

Titti Qvarnström jobbar också med en kokbok som kommer ut 2017.

– Det är faktiskt en kokbok där Malmö porträtteras och jag tar inspiration av staden till en mängd recept och får hjälp av lokala mathantverkare och producenter.

Om hon får drömma om framtiden vill hon fortsätta på exakt samma sätt och starta ett mentorskap för unga kvinnliga kockar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!