Titti Qvarnström blev Årets kock i Skåneland 2016 och är nu nominerad till "Årets skåning". Foto: LINUS HALLSENIUSTitti Qvarnström blev Årets kock i Skåneland 2016 och är nu nominerad till "Årets skåning". Foto: LINUS HALLSENIUS
Titti Qvarnström blev Årets kock i Skåneland 2016 och är nu nominerad till "Årets skåning". Foto: LINUS HALLSENIUS
Titti Qvarnström har deltagit i tv-programmet "Kockarnas kamp" på TV4. Foto: LINUS HALLSENIUSTitti Qvarnström har deltagit i tv-programmet "Kockarnas kamp" på TV4. Foto: LINUS HALLSENIUS
Titti Qvarnström har deltagit i tv-programmet "Kockarnas kamp" på TV4. Foto: LINUS HALLSENIUS
"Det är jätteroligt att servera ett koncentrat av Skåne", säger hon. Foto: MIRIAM PREIS"Det är jätteroligt att servera ett koncentrat av Skåne", säger hon. Foto: MIRIAM PREIS

"Det är jätteroligt att servera ett koncentrat av Skåne", säger hon.

 Foto: MIRIAM PREIS

Hon fick unik stjärna som första kvinna

Publicerad

I höst ser vi henne tävla mot bland andra Ystadskrögaren Daniel Müllern i "Kockarnas kamp" på TV4. Titti Qvarnström, nominerad till "Årets skåning", är den första nordiska kvinnan med en stjärna i Guide Michelin.

– Det är jätteroligt att servera ett koncentrat av Skåne och till människor som har kommit från andra sidan jorden, säger Titti Qvarnström, 36.

Den innovativa och mångfaldigt prisbelönade kökschefen på restaurang Bloom in the park har utan tvekan satt Malmö på den gastronomiska världskartan.

– I mitt kök har jag gått tillbaka till det Skåne och Malmö som jag växt upp med och som jag har väldigt kärt. Här har jag förmånen att kunna grotta ner mig i ett landskap med ett unikt utbud av både odlade råvaror och vilda växter som alger och örter. Det finns också fantastiska fiskevatten och vi har viltutbud som inte fins nån annanstans, råkan är ju till exempel unik för Skåne, säger hon.

Titti är uppvuxen med en biolog till pappa som, brukade släpa med henne ut på olika närstudier i naturen. Själv pluggade hon kemiteknik, men när hon av sen slump trillade in och jobbade extra i ett storkök föll hon pladask för miljön och bytte bana.

Utbildad i Köpenhamn

Det var för sju år sen som Titti Qvarnström återvände till Malmö efter att ha utbildat sig till kock i Köpenhamn och sedan arbetat på ett gäng stjärnkrogar i Berlin.

Hon blev kökschef på Bloom in the park, en exklusiv krog utan meny och med säsongsbetonade råvaror. I början var det svårt att locka till sig den svårflirtade Malmöpubliken, många rynkade på näsan åt konceptet, avslöjar Titti. 2010 blev Titti Qvarnström utsedd till White guide rising star och numera besöker gastroentusiaster från hela världen restaurangen i Pildammsparken.

Ambitionen är att gästerna vid besöket ska bli överraskade, lite som att ramla in i kaninhålet i Alice i Underlandet

Foto: MIRIAM PREIS

– Det är en malplacerad alpstuga mitt i parken, den passar inte in. Men därinne är det en helt annan atmosfär, med modern design. Och vi pratar engelska i köket, så det blir lite som att förflyttas till en annan värld, säger hon.

Stjärna i Guide Michelin

I fjol blev Titti Qvarnström som den första nordiska kvinnan tilldelad en stjärna i Guide Michelin.

– Det är absurt att det har tagit så lång tid för en kvinna att få en stjärna, men vi är få och ännu färre som märker ut oss. Det har ofta hänt att folk frågat mig efter kökschefen och inte kunnat ta in att det är jag. Nu behöver jag inte förklara mig längre, det här är en kvalitetsmärkning på mig som ett starkt varumärke, och ett kvitto på att det man gör är bra.

Titti Qvarnström blev Årets kock i Skåneland 2016 och Årets skånska stjärnskott 2015. Hon har också tidigare varit i semifinal i Årets kock och tävlat i tv-programmet "Köksmästarna".

I höst tävlar hon i "Kockarnas kamp" i TV4, men någon egentlig tävlingsmänniska är hon inte.

– Nej, jag tävlar hellre i köket med mina kolleger, då vet jag ju att det i slutet ger gästen något.

Titti Qvarnström jobbar också med en kokbok som kommer ut 2017.

– Det är faktiskt en kokbok där Malmö porträtteras och jag tar inspiration av staden till en mängd recept och får hjälp av lokala mathantverkare och producenter.

Om hon får drömma om framtiden vill hon fortsätta på exakt samma sätt och starta ett mentorskap för unga kvinnliga kockar.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag