Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon fick tillbaka fel hund efter id-kapning

Angelica Hedström tillsammans med Cesar.
Foto: Privat
Efter en konflikt med uppfödaren fick familjen Hedström/Samevall tillbaka en helt annan hund.
Foto: Privat
I stället för hunden Mike på 1,5 år som de lämnat ifrån sig fick de valpen Cesar (på bilden). Men trots bytet bar Cesar samma chip som Mike.
Foto: Privat

Angelica Hedström, 28, hade skrivit ett fodervärdsavtal för hunden Mike och när uppfödaren ville avla på honom lämnade hon ifrån sig honom.

Men när hunden kom tillbaka var han inte densamma – trots att chipnumret stämde hade Angelica fått en helt annan hund.

– Man vet inte vad man ska göra, säger hon.

Familjen Hedström/Samevalls hund Charlie började bli till åren. För dotterns skull ville de gärna utöka familjen med ytterligare en hund.

De kom i kontakt med en uppfödare och bestämde sig för att skriva ett fodervärdsavtal. Enligt avtalet hade ägaren rätt till en kull valpar sedan skulle Mike – av rasen Chinese crested dog – bli familjens.

Men snart började problemen. Uppfödaren hörde av sig och sa att hon hade ångrat sig och ville ha tillbaka hunden.

– Som hundägare kunde jag på sätt och vis förstå henne att hon ville försäkra sig om att Mike verkligen hade det bra, säger Angelica Hedström.

Men enligt Angelica började det snabbt gå utför. Försäkringspapper och annan dokumentation dök aldrig upp. När familjen sedan påpekade att de inte kommit fram sa uppfödaren bara att hon glömt.

Lovade uppfödaren en kull

När familjen valde att flytta från Stockholm till Skåne och Kristianstad hårdnade tonen ytterligare. Nu krävde uppfödaren att få tillbaka Mike.

– Vi förklarade för henne att vi inte gick med på det och hänvisade till avtalet vi skrivit. Någonstans där insåg hon väl att hon inte skulle få tillbaka honom och krävde då i stället att få ta en kull, säger Angelica.

Eftersom familjen inte kände sig helt trygga med att lämna ifrån sig Mike tog de kontakt med Svenska Kennelklubben. Men organisationen kunde bara konstatera att uppfödaren, enligt avtalet, hade rätt att använda Mike för avel.

Den 5 november i fjol lämnade familjen över Mike till uppfödaren.

– Sedan dess har vi inte sett till honom, säger Angelica Hedström.

Samma chip men annan hund

Trots upprepade kontakter med uppfödaren vägrade hon lämna tillbaka Mike. Först efter att familjen varit i kopplat in Kronofogden hände något och uppfödaren gick till sist med på att lämna tillbaka hunden.

Kvällen den 30 december åkte Angelicas sambo Fredrik Samevall, i sällskap med en kompis, för att hämta tillbaka hunden på en plats som uppfödaren bestämt.

– När de kom in i hallen till lägenheten kände jag direkt att det inte stämde. Jag kan inte sätta fingret på vad det var men det var något, säger Angelica.

Samma kväll åkte familjen till veterinären för att kontrollera hundens chipmärkning. Chipnumret stämde med Mikes, men Angelica var fortfarande inte övertygad.

När hon visade en bild på Mike höll veterinären med om att hundarna inte liknade varandra till det yttre.

Ett färskt snitt i nacken

Väl hemma igen satte hon sig på golvet tillsammans med hunden.

– När jag klappar honom känner jag i nacken hur han har ett snitt. När jag tittar närmare ser jag att det inte är helt färskt men inte heller särskilt gammalt.

Efter ett nytt veterinärbesök befaras hennes farhågor. Hunden som uppfödaren lämnat över till dem var inte Mike utan en okänd valp. Enligt veterinären hade chipbytet skett inom en tiodagarsperiod.

– Vi hade aldrig ens kunnat fantisera om att någon skulle kunna göra så här. Efter det här känner jag att jag aldrig mer vill skaffa hund eftersom jag aldrig vågar lita på någon. Det är helt sjukt, säger Angelica Hedström.

Så fort allt uppdagades polisanmälde familjen uppfödaren. Ärendet ligger hos polisen i Vänersborgs men har ännu inte lett till åtal.

– I den verklighet polisen lever i kan jag bara avsätta en utredare på ett sådant här ärende, säger förundersökningsledare Stefan Hallqvist till Kristianstadsbladet.

Tips via Facebookgrupp

Via sin Facebook-grupp "Hitta Mike!" lyckades familjen hitta fram till den okända hundens uppfödare. Av uppfödaren har de fått veta att hunden, som heter Cesar, köptes bara ett par dagar innan han lämnades över till familjen.

Men Mike är fortfarande spårlöst försvunnen.

– Fredrik tror att han lever. Jag hoppas han har rätt, men för att inte bli besviken när det väl kommer fram vad som har hänt har jag ställt in mig på att han inte längre är i livet, säger Angelica.

Då och då dyker det upp tips via Facebook-gruppen, men hittills utan resultat.

– Det går inte en dag utan att vi letar. Vi kommer aldrig att ge upp förrän vi får veta vad det är som har hänt och det vill jag också att uppfödaren ska veta.

Kvällsposten har sökt uppfödaren för en kommentar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!