Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon bakar bullar – med sin egen bröstmjölk

"Varför är det äckligare med en människas mjölk än mjölk från en ko?" undrar Jennifer Barmer.
Foto: Privat
Här är lussekatterna gjorda med äkta bröstmjölk.
Foto: Privat
Att baka är en passion för Jennifer Barmer i skånska Billesholm.
Foto: Privat

Nyblivna mamman Jennifer Barmer, känd från "Hela Sverige bakar", undrade vad hon skulle göra av sin överproduktion av bröstmjölk.

Vi bakar bullar med den, föreslog maken Christoffer.

Sagt och gjort, den första satsen veganska lussekatter med modersmjölk är gräddad och klar.

– De blev goda, smakar som vanligt men lite sötare, säger Jennifer.

Hennes och makens barn Lilo kom till världen för 3,5 månader sedan. Jennifer upptäckte snart att hon hade överproduktion av bröstmjölk och eftersom hon älskar att baka låg detta nära till hands.

– Varför gå och köpa, när det finns gratis i kroppen.  Jag har ju så mycket dessutom, förklarar Jennifer Barmer som också vill skapa lite debatt. 

– En del anser att det är äckligt med bröstmjölk och mammor som ammar. Varför är det äckligare med en människas mjölk än mjölk från en ko? undrar hon.

Tillbaka till lussekatterna.

"De smakar lite sötare"

Jennifer samlade ihop en halv liter bröstmjölk till baket (30 bullar). Istället för smör användes ett vegetabiliskt fett och ägget ersattes med sirap och vatten till penslingen. Plus vanligt mjöl och saffran förstås.

Resultatet?

– De är goda och smakar lite sötare. Annars är det ingen stor skillnad. Det tyckte även Christoffer.

Reaktionerna när Jennifer berättade om sitt speciella bullbak och la ut bilder i sociala medier var ganska blandade.

– En del tycker det är jätteäckligt att använda bröstmjölk, andra är mer positiva, berättar Jennifer Barmer.

Kan bli bröstmjölk i fler grejer

Utöver maken har ingen bjudits på bröstmjölksbullarna ännu. Men släkten ska få smaka när de kommer till Billesholm utanför Helsingborg och hälsar på. Jennifers knep är att frysa in ett antal ogräddade bullar.

– Det blir som bake-off, tipsar deltagaren från "Hela Sverige bakar" i TV4 säsongen 2014.

Tillsammans med maken driver hon en blogg om vegansk matlagning, men hon är utbildad sjuksköterska.

– Bakningen är en passion och jag kan gott tänka mig att använda bröstmjölk i fler grejer, säger Jennifer.

Patrik Micu

patrik.micu@gt.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!