Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon avslöjar allvarliga bristerna på boendet

Malin berättar om sorgen efter sin mamma som dog i pandemin
Undersköterskan Jeanette Friman rasar mot ledningen bakom Valltorps vårdboende.Foto: Privat
Nästan hälften av de boende på Valltorps vårdboende i Helsingborg har dött efter att coronaviruset började spridas.Foto: SHUTTERSTOCK

Nästan hälften av de boende har dött sedan coronaviruset började spridas inne på Valltorps vårdboende i slutet på april.

Tidigare personal larmar nu om vad som kan ha orsakat de många dödsfallen.

– Det har brustit otroligt mycket, säger undersköterskan Jeanette Friman.

Hon avslutade sin anställning på Valltorps vårdboende i Helsingborg den 26 mars. Det var precis innan coronaviruset, enligt henne, blottade allvarliga brister i verksamheten.

– Ledningen har inte säkerställt att personal följer basala hygienrutiner, säger Jeanette Friman.

Sedan det första fallet av covid-19 konstaterades på Valltorps vårdboende i slutet på april har omkring 30 boende avlidit, enligt en granskning som SVT Nyheter Helsingborg har gjort.

– Jag blir givetvis ledsen och berörd med tanke på hur många som avled. Men jag blev inte förvånad med tanke på att det är den här ledningen som sitter, det chockerade mig inte riktigt, säger Jeanette Friman.

Dagliga aktiviteter

Hon pekar på flera allvarliga brister i agerandet efter coronavirusets framfart. Bland annat att man fortsatte med dagliga aktiviteter i åtta dagar efter att det första fallet hade konstaterats.

Dessutom var skyddsutrustningen till en början inlåst. Hon berättar att anställda har blivit tilldelade gula rockar på arbetsplatsen, som de har använt flera gånger om trots att det är engångsartiklar och bör slängas efter varje tillfälle.

– Anställda som jag har pratat med har varit bedrövade. De har mått oerhört dåligt, säger Jeanette Friman.

Har startat utredning

Ingrid Bergh, verksamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad, säger till Kvällsposten att det ”är en förfärlig situation” på Valltorp och att man håller på att utreda orsaker till situationen. 

Utredningen ska vara klar till hösten.

– Eftersom orsakerna till att så många blev smittade inte är känd kan vi inte utifrån vad vi känner till i dag säga om smittans spridning hade gått att förhindra, säger hon.

TV: Måns, 17, kämpar mot obotlig sjukdom – fick medicin indragen

Måns berättar om sin kamp mot sjukdomen