Hon är "Sveriges bäst bevarade hemlighet"

Sofia Härdig har fått fina recensioner i internationell media. Nu släpper hon nytt – från Malmö.
Foto: Tomas Leprince
Sofia Härdigs nya album heter "And the Street Light Leads To The Sea".
Foto: Tomas Leprince

Om jag inte visste bättre skulle jag gissa på en ny New York-artist som tagit form i Brooklyns hipsterkvarter.

Men Sofia Härdig är baserad i Malmö och är redan stjärna på den internationella rockscenen.

I dag släpps hennes nya, Malmö-inspelade album, "And the Street Light Leads To The Sea".

– Jag känner mig som en doldis, har valt att satsa mer på musiken än att visa upp mig och berätta om mitt liv, säger Sofia blygsamt när vi träffas på Kafferosteriet.

På den internationella rockscenen kallas hon "an electronic queen" och "Sveriges bäst bevarade hemlighet". Hon hyllas för sin egensinniga stil.

Det är spretigt men med en tydlig linje. Tänk er Patti Smith backade av Sonic Youth.

Eller en ung Polly Harvey med ett tungt artilleri av gitarrer.

Vackert och irriterande.

Allt började hemma i Uppsala med pappans bluessamling och alla oljud som fanns i omgivningen. Som treåring började Sofia komponera till ljudet av dammsugare, bilmotorer och gräsklippare...

– Jag ville tidigt syssla med musik, men när jag var runt nio irriterade sig någon över att jag hela tiden sjöng och gjorde röstinstrument, det tog jag som: "jag kan inte sjunga".

– Men egentligen var det så att jag inte hade en speciellt "flickig" röst.

Det gick så långt att trumpet blev Sofias huvudinstrument på Musikhögskolan i Stockholm.

Men sen, plötsligt, hände det.

Har fått bra recensioner utomlands

Rösten hittade sitt uttryck och Sofia visade sig också vara en tungt utrustad gitarrist mellan amerikansk grunge och det sena 90-talets indierock.

Kanske inte så konstigt att hon har hunnit med att spela med medlemmar ur Sonic Youth, Hellacopters, Belle & Sebastian, Cardigans, Fläskkvartetten, Lydia Lunch och, givetvis Bob Hund vars gitarrist, John Essing, har varit med och producerat Sofias nya, tillika sjätte album.

Dessutom har hon spelat i större delen av Europa och i USA - och fått lysande recensioner.

– Jag har fått bra recensioner från början, redan i samband med mina första singlar.

"Ett mästerstycke i dekonstruktion och rekonstruktion...". har Sound of Music skrivit om henne.

I Danmark skriver pressen att Sofia "ger nytt hopp åt den svenska rockscenen" och i Berlin ägnar den största radiokanalen två timmar åt hennes albumsläpp.

Så, hur landade du i Malmö?

– När jag skulle flytta från Stockholm, som är alldeles för socialt uppdelat och dyrt, valde jag mellan Malmö och Berlin. Det blev Malmö, här finns också en levande musikscen, säger Sofia som bor på Möllan och har spelat in "And the Street Light Leads To The Sea", i Tambourine Studios.

– I Malmö kan man till och med se flera band, samma kväll. Och sen är det också lättare att ta sig från Malmö, ut i Europa.

New York har givetvis också inspirerat. I synnerhet bandet Suicide och Alan Vega. Kultband som blandade klassisk rock 'n' roll och punk med syntar.

Precis som Sofia.

– Men även Tom Waits, Nick Cave och Pixies är viktiga för mig. Jag gillar det trasiga, det som inte är tekniskt perfekt.

Har tidigare mixat och producerat själv

Sofia hann också att spela på CBGB:s i New York, ett par år innan Patti Smith blev sista artist ut på den legendariska punkklubben 2006. Med sitt nya album, det första hon spelat in i Malmö, har hon alla möjligheter att även fånga den inhemska publiken.

Filosofin bakom inspelningen är udda och spännande.

– Jag gjorde först egna, elektroniska versioner av låtarna hemma i lägenheten. Sen lät jag musikerna fritt tolka och improvisera när vi spelade in dem på nytt i studion.

På sina tidigare skivor har Sofia mixat, producerat och spelat in allt material själv. Nu lät hon en samling improvisationsmusiker spela in låtarna tillsammans med henne under tre intensiva dagar i Tambourine-studion.

Därefter mixade hon allt i Berlin. Med på detta album har Sofia givetvis även sin ständige samarbetspartner, Bob hunds John Essing.

I centrum står Sofias låtar, röst och mullrande, mörka gitarrmangel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!