Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon anklagas för jäv – utredde vännen inom M

Torbjörn Tegnhammar avgick efter sommarens händelser.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Noria Manouchi anklagas nu för jäv.

Riksdagsledamot Noria Manouchi (M) anklagas för jäv i utredningen mot Malmös tidigare oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar – som avgick i somras efter en incident. 

Kvinnan som anmälde honom ska enligt SVT vara kritisk till hur Moderaterna har skött utredningen. 

”På lokal nivå är det i princip oundvikligt att inte ha en vänskapsrelation med sina partikollegor på samma nivå, därför är det viktigt att det är just rättsväsendets roll att utreda om brott har begåtts, och inte partiets”, skriver Noria Manouchi i ett mejl till Kvällsposten. 

Det var i somras Moderaterna i Malmö inledde en utredning efter att en kvinna anmält en incident med Torbjörn Tegnhammar till partiet. Kvinnan polisanmälde sedan oppositionsrådet för sexuellt ofredande men anmälan lades ner. 

Torbjörn Tegnhammar valde därefter själv att avgå efter att ytterligare kvinnor anklagat honom för opassande beteende. 

Enligt SVT är kvinnan som anmälde Torbjörn Tegnhammar dock kritisk till Moderaternas interna utredning, bland annat för att den gjordes av ordförande Peter Ollén och vice ordförande Noria Manouchi – som också är nära vän med Torbjörn Tegnhammar. 

När Kvällsposten söker Noria Manouchi på fredagen svarar hon via mejl: 

”På lokal nivå är det i princip oundvikligt att inte ha en vänskapsrelation med sina partikollegor på samma nivå, därför är det viktigt att det är just rättsväsendets roll att utreda om brott har begåtts, och inte partiets.”

Vidare skriver hon att hon blev ombedd att medverka i utredningen. 

”Utredningen har skett enligt våra interna processer, där presidiet i ett första steg utreder sådana här frågor. Eftersom jag är vice ordförande och således en del av presidiet blev jag ombedd att medverka. Har man kritik mot processen får man gärna framföra den”.

Därefter hänvisar hon till Malmömoderaternas ordförande Peter Ollén. 

”Extremt svåra situationer”

– Jag kontaktade Noria och frågade om hon var ledig och kunde träffa de inblandade tillsammans. Våra regler kräver att vi är två vid sådana här händelser, säger Peter Ollén.

Den interna utredningen har Peter Ollén skrivit och skickat vidare till Moderaterna i Stockholm, där utredningen fortgår. Ingen i Malmömoderaterna, inte heller Noria Manouchi, har sett den.

Han menar att organisationen skött ärendet korrekt. 

– Vi började genast prata med de berörda. Misstänker man sedan något brottsligt ska man uppmana personen att anmäla. Jag sa också till henne att ”jag vill att du kontaktar ditt fack direkt”.

Kan man komma undan med opassande beteende som inte är brottsligt? 

– Nej det kan jag inte se. Vi har gränser på arbetsplatsen för hur man får bete sig mot arbetskamrater.

Samtidigt beskriver han att hanteringen är svår och avvägningarna många.

– Det är extremt svårt att både garantera en rättssäker process och ta tag i saker. I detta fallet tycker jag att vi har tagit tag i saker korrekt, säger han. 

Får fortsatt ersättning 

Trots Torbjörn Tegnhammars avgång från sina politiska uppdrag får han med start i september, 66 209 kronor i månaden från Malmö stad, rapporterar Sydsvenskan

Kommunalråd omfattas inte av anställningstrygghet och får sina förordnanden fyra år i taget. Vid avgång har de rätt till ekonomiskt stöd, utan att behöva betala någon a-kasseavgift.

Tegnhammars villkor bestäms av Malmös senaste avtal för omställningsstöd och pension till tidigare förtroendevalda. För Tegnhammar blir ersättningen 85 procent av hans årsarvode från Malmö stad vid avgång.

Förra året betalade Malmö stad enligt Sydsvenskan, ut 2,9 miljoner kronor till 17 tidigare toppolitiker.

Se mer: Torbjörn Tegnhammar (M) avgår efter anklagelserna

Moderaternas partistyrelse öppnar en utredning

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!