Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Homosexuella är samhällets cancersvulst"

Jeanette Larsson har arbetat som polis i 22 år, hon är Skånepolisens egen hatbrottsutredare.
Foto: Patrick Persson

Skånepolisens egna hatbrottsutbildare blev utsatt för ett hatbrott - på jobbet.  

I lunchrummet sa en manlig kollega att "homosexuella är en cancersvulst på samhället". 

- Det kändes fruktansvärt, efteråt kände jag mig som en nerpissad råtta, säger Jeanette Larsson.  

Kränkningen skedde sista dagen innan semestern. I lunchrummet på polishuset hörde Jeanette Larsson hur en äldre manlig kollega pratade om henne med en yngre kvinnlig polisaspirant. 

 - Jag tycker inte om sättet som hon lever på. Det står till och med i Bibeln att homosexuella är en cancersvulst på samhället, sa han.

Utredningen lades ner

 Jeanette Larsson blev upprörd över kränkningen och säger att hon kände sig förnedrad. 

 Polismannen anmäldes men utredningen lades ner av åklagaren. Nu jobbar mannen i receptionen på polishuset. 

 - Det känns som en kränkning mot alla oss homosexuella och alla som ska gå in i receptionen och göra en anmälan om liknande händelser, säger Jeanette Larsson. 

Ledningen gör för lite

 Jeanette Larsson har arbetat som polis i 22 år, hon är Skånepolisens egen hatbrottsutredare och vice ordförande i föreningen Gaypoliserna. Hon tycker att Skånepolisens ledning gör för lite för att motverka homofientliga attityder.

 - Man måste ta tag i sådana här händelser direkt. De väntade fem dagar med att anmäla honom och de glömde att klassa det som ett hatbrott. När han skulle försvara sig började han läsa ur moseboken.

Fler liknande händelser

 Kränkningen i juli är den senaste i raden av liknande skandaler inom Skånepolisen. 

 I februari 2009 anmäldes två poliser som kallade ungdomar för "apajävel" och "blattajävlar" under kravaller i Rosengård. 2010 fick en Malmöpolis sparken efter att ha bloggat kränkande om kollegor och brottsoffer. Bland annat hade han skrivit att han "ollade ratten i tjejpatrullens bil".

 Jeanette Larsson tycker att problemen med polisernas värdegrund är större i Skåne än i andra delar av landet. 

 - Jag har mycket kontakt med gaypoliser som jobbar i Stockholm. Där är det inte alls samma klimat, de har kommit mycket längre. Här säger ledningen att det inte finns några problem, men sådana här händelser visar ju tydligt att det gör det.