Jeanette Larsson har arbetat som polis i 22 år, hon är Skånepolisens egen hatbrottsutredare. Foto: Patrick Persson
Jeanette Larsson har arbetat som polis i 22 år, hon är Skånepolisens egen hatbrottsutredare. Foto: Patrick Persson

"Homosexuella är samhällets cancersvulst"

Publicerad
Uppdaterad
Skånepolisens egna hatbrottsutbildare blev utsatt för ett hatbrott - på jobbet.
I lunchrummet sa en manlig kollega att "homosexuella är en cancersvulst på samhället".
- Det kändes fruktansvärt, efteråt kände jag mig som en nerpissad råtta, säger Jeanette Larsson.
Kränkningen skedde sista dagen innan semestern. I lunchrummet på polishuset hörde Jeanette Larsson hur en äldre manlig kollega pratade om henne med en yngre kvinnlig polisaspirant.
- Jag tycker inte om sättet som hon lever på. Det står till och med i Bibeln att homosexuella är en cancersvulst på samhället, sa han.

Utredningen lades ner

Jeanette Larsson blev upprörd över kränkningen och säger att hon kände sig förnedrad.
Polismannen anmäldes men utredningen lades ner av åklagaren. Nu jobbar mannen i receptionen på polishuset.
- Det känns som en kränkning mot alla oss homosexuella och alla som ska gå in i receptionen och göra en anmälan om liknande händelser, säger Jeanette Larsson.

Ledningen gör för lite

Jeanette Larsson har arbetat som polis i 22 år, hon är Skånepolisens egen hatbrottsutredare och vice ordförande i föreningen Gaypoliserna. Hon tycker att Skånepolisens ledning gör för lite för att motverka homofientliga attityder.
- Man måste ta tag i sådana här händelser direkt. De väntade fem dagar med att anmäla honom och de glömde att klassa det som ett hatbrott. När han skulle försvara sig började han läsa ur moseboken.

Fler liknande händelser

Kränkningen i juli är den senaste i raden av liknande skandaler inom Skånepolisen.
I februari 2009 anmäldes två poliser som kallade ungdomar för "apajävel" och "blattajävlar" under kravaller i Rosengård. 2010 fick en Malmöpolis sparken efter att ha bloggat kränkande om kollegor och brottsoffer. Bland annat hade han skrivit att han "ollade ratten i tjejpatrullens bil".
Jeanette Larsson tycker att problemen med polisernas värdegrund är större i Skåne än i andra delar av landet.
- Jag har mycket kontakt med gaypoliser som jobbar i Stockholm. Där är det inte alls samma klimat, de har kommit mycket längre. Här säger ledningen att det inte finns några problem, men sådana här händelser visar ju tydligt att det gör det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag