Halmstads moské. Foto: Google streetviewHalmstads moské. Foto: Google streetview
Halmstads moské. Foto: Google streetview
Robert Lychou, verksamhetschef på NBV I Halmstad, blev upprörd av imamens uttalande. – Vi står för demokratiska värden och alla människors lika värde, oavsett politisk, religiös eller sexuell tillhörighet. Om man inte ställer upp på de grundvärdena så kan man inte förvänta sig ett samarbete, säger han.Robert Lychou, verksamhetschef på NBV I Halmstad, blev upprörd av imamens uttalande. – Vi står för demokratiska värden och alla människors lika värde, oavsett politisk, religiös eller sexuell tillhörighet. Om man inte ställer upp på de grundvärdena så kan man inte förvänta sig ett samarbete, säger han.
Robert Lychou, verksamhetschef på NBV I Halmstad, blev upprörd av imamens uttalande. – Vi står för demokratiska värden och alla människors lika värde, oavsett politisk, religiös eller sexuell tillhörighet. Om man inte ställer upp på de grundvärdena så kan man inte förvänta sig ett samarbete, säger han.

Homosexualitet är ett virus – enligt imamen

Publicerad

Under en föreläsning om barnuppfostran liknade den halländske imamen homosexualitet vid ett virus.

På grund av uttalandet har Nykterhetsföreningens bildningsverksamhet brutit sitt samarbete med moskén.

– Jag blev minst sagt arg, man kan väl beskriva det som en stor besvikelse över att det år 2015 finns folk som förfäktar grundläggande idéerna om människors lika värde, säger Robert Lychou, verksamhetschef på NBV I Halmstad.

Halmstads Moské har under två år samarbetat med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, men ett uttalande från moskéns imam har fått samarbetet att gå i spillror.

Under en föreläsning om barnuppfostran liknade moskéns imam homosexualitet vid ett virus och det fick NBV att bryta samarbetet.

Robert Lychou som är verksamhetschef på NBV I Halmstad började med att kontakta muslimska föreningen för att imamen skulle kunna förtydliga eller ta tillbaka sitt uttalande. Men enligt honom var inte imamen intresserad av ett möte och då fick samarbetet vara över.

– Via ombud fick jag höra att imamen inte ville träffa mig och då är det inte aktuellt med något gemensamt arbete. Eftersom vi står för demokratiska värden och alla människors lika värde, oavsett politisk, religiös eller sexuell tillhörighet. Om man inte ställer upp på de grundvärdena så kan man inte förvänta sig ett samarbete, säger han.

Stor besvikelse

Uttalandet spreds via moskéns Youtube–kanal där föreläsningen lades upp till allmän beskådan. Det var där Robert Lychou efter ett tips såg det homofoba uttalandet och reagerade kraftigt.

– Jag blev minst sagt arg, man kan väl beskriva det som en stor besvikelse över att det år 2015 finns folk som förfäktar grundläggande idéerna om människors lika värde, säger han.

Under föreläsningen om barnuppfostran säger imamen att föräldrarna måste ge sitt barn ett bra immunförsvar mot olika företeelser i samhället som är långt ifrån den muslimska läran. Han räknar upp bland annat homosexualitet som ett exempel på dessa virus. Enligt RFSL är det allvarligt att religiösa auktoriteter uttalar sig på liknande sätt.

– Från vårt perspektiv är det aldrig acceptabelt med sådana uttalanden. En religiös företrädare som utger sig för att sitta inne på sanningen kan sätta stort tryck på HBTQ–personer inom den tron, vilket kan leda till exempelvis psykisk ohälsa. Dessutom är det många som lyssnar och det finns risk för att åsikterna och andra uttryck för homofobi sprids bland andra troende som tillmäter det som företrädaren säger stor betydelse, det säger Ulrika Westerlund ordförande på RFSL.

"Inget behov av samarbetet"

Kvällsposten har sökt Halmstads Moské men utan resultat. Till P4 Halland säger man att moskén har fullt förtroende för sin imam och inte är i behov av något samarbete med ett studieförbund.

Enligt Robert Lychou behöver finns inte heller något annat studieförbund att vända sig till om moskén inte tar tillbaka uttalandet.

– De måste ta avstånd från uttalandet. Det är inte NVB som tar avstånd från antidemokratiska det här gäller för alla tio studieförbund, säger han.

Uttalandet medförde att SST, en statlig nämnd som ger pengar till trossamfund, startade en utredning för ett år sedan. Trots det betalades det i somras ut pengar till församlingen – via riksorganisationen Sveriges Muslimska förbund, det rapporterar P4 Halland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag