Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Homosexualitet är ett virus – enligt imamen

Halmstads moské.
Foto: Google streetview
Robert Lychou, verksamhetschef på NBV I Halmstad, blev upprörd av imamens uttalande. – Vi står för demokratiska värden och alla människors lika värde, oavsett politisk, religiös eller sexuell tillhörighet. Om man inte ställer upp på de grundvärdena så kan man inte förvänta sig ett samarbete, säger han.

Under en föreläsning om barnuppfostran liknade den halländske imamen homosexualitet vid ett virus.

På grund av uttalandet har Nykterhetsföreningens bildningsverksamhet brutit sitt samarbete med moskén.

– Jag blev minst sagt arg, man kan väl beskriva det som en stor besvikelse över att det år 2015 finns folk som förfäktar grundläggande idéerna om människors lika värde, säger Robert Lychou, verksamhetschef på NBV I Halmstad.

Halmstads Moské har under två år samarbetat med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, men ett uttalande från moskéns imam har fått samarbetet att gå i spillror.

Under en föreläsning om barnuppfostran liknade moskéns imam homosexualitet vid ett virus och det fick NBV att bryta samarbetet.

Robert Lychou som är verksamhetschef på NBV I Halmstad började med att kontakta muslimska föreningen för att imamen skulle kunna förtydliga eller ta tillbaka sitt uttalande. Men enligt honom var inte imamen intresserad av ett möte och då fick samarbetet vara över.

– Via ombud fick jag höra att imamen inte ville träffa mig och då är det inte aktuellt med något gemensamt arbete. Eftersom vi står för demokratiska värden och alla människors lika värde, oavsett politisk, religiös eller sexuell tillhörighet. Om man inte ställer upp på de grundvärdena så kan man inte förvänta sig ett samarbete, säger han.

Stor besvikelse

Uttalandet spreds via moskéns Youtube–kanal där föreläsningen lades upp till allmän beskådan. Det var där Robert Lychou efter ett tips såg det homofoba uttalandet och reagerade kraftigt.

– Jag blev minst sagt arg, man kan väl beskriva det som en stor besvikelse över att det år 2015 finns folk som förfäktar grundläggande idéerna om människors lika värde, säger han.

Under föreläsningen om barnuppfostran säger imamen att föräldrarna måste ge sitt barn ett bra immunförsvar mot olika företeelser i samhället som är långt ifrån den muslimska läran. Han räknar upp bland annat homosexualitet som ett exempel på dessa virus. Enligt RFSL är det allvarligt att religiösa auktoriteter uttalar sig på liknande sätt.

– Från vårt perspektiv är det aldrig acceptabelt med sådana uttalanden. En religiös företrädare som utger sig för att sitta inne på sanningen kan sätta stort tryck på HBTQ–personer inom den tron, vilket kan leda till exempelvis psykisk ohälsa. Dessutom är det många som lyssnar och det finns risk för att åsikterna och andra uttryck för homofobi sprids bland andra troende som tillmäter det som företrädaren säger stor betydelse, det säger Ulrika Westerlund ordförande på RFSL.

"Inget behov av samarbetet"

Kvällsposten har sökt Halmstads Moské men utan resultat. Till P4 Halland säger man att moskén har fullt förtroende för sin imam och inte är i behov av något samarbete med ett studieförbund.

Enligt Robert Lychou behöver finns inte heller något annat studieförbund att vända sig till om moskén inte tar tillbaka uttalandet.

– De måste ta avstånd från uttalandet. Det är inte NVB som tar avstånd från antidemokratiska det här gäller för alla tio studieförbund, säger han.

Uttalandet medförde att SST, en statlig nämnd som ger pengar till trossamfund, startade en utredning för ett år sedan. Trots det betalades det i somras ut pengar till församlingen – via riksorganisationen Sveriges Muslimska förbund, det rapporterar P4 Halland.