"Homosexualitet är bara en trend"

Under Växjö pride bar deltagare en lång prideflagga. Svenska Kyrkan deltog också i Växjö pride, men alla var inte lika nöjda med det.
Foto: Alexander Hall
Bruno Edgarsson är motståndare till pride.
Foto: Axel Öberg

Homosexualitet är fortfarande en kontroversiell fråga inom Svenska kyrkan. Under Växjö Pride deltog kyrkan i arrangemanget och biskop Fredrik gick i tåget. Men alla är inte lika förtjusta i "spektaklet".

– Homosexualitet är bara en trend, säger Bruno Edgarsson, ordförande i stiftsfullmäktige i Växjö till Smålänningen.

Under Växjö Pride var Svenska Kyrkan i Växjö med och deltog på olika sätt. Bland annat gick biskop Fredrik Modéus med i tåget.

– Jag bejakar det regnbågsflaggan står för. Vi är olika varandra, Gud har skapat oss olika och vi ska få uttrycka det, säger biskopen.

Den uppfattningen delas dock inte av alla i kyrkans värld. 

Motståndare till pride

Centerpartisten Bruno Edgarsson från Bolmsö utanför Ljungby är ordförande i Växjö stift och kyrkvärd i Bolmsö.

När stiftsfullmäktige sammanträdde i höstas lämnades anonyma förslag på hur kyrkan skulle kunna utvecklas. Ett av förslagen handlade om att kyrkan borde avsluta deltagande i spektakulära sammanhang som Pride till exempel. Det var inte Bruno Edgarsson som lämnade förslaget men han är enig med lappskrivaren, enligt Smålänningen.

– Jag är definitivt motståndare till Pride. Jag tycker att man ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq. Men jag skulle inte gå ut på torget och skrika ut det, säger Edgarsson och utvecklar.

– Det grundar jag på bibeln och på mina personliga åsikter.

TV-serier påverkar

Bruno Edgarsson menar att han har många meningsfränder i den här frågan. Medlemmar som inte gillar att homosexuella får vigas i kyrkan eller att Svenska kyrkan deltar i Pride. Han försäkrar dock att han inte hyser någon aversion mot homosexuella.

Han tror dock att det har blivit trendigt att komma ut som homo- eller bisexuell.

– Tidsandan påverkar oss alla. I TV-serier ska de ju alltid ha med en bög och en lesbisk numera, det glorifieras att vara homosexuell.

Bruno Edgarssons uppfattning delas inte av Anton Härder (s) som är vice ordförande i stiftstyrelsen och ledamot i fullmäktige.

– Jag värnar alltid allas lika värde och mångfalden, säger Anton Härder

– Jag är förvånad över att vi har den här diskussionen 2016, men vi har ju ännu inte lämnat diskussionen om kvinnliga präster, och det beslutet togs 1958.

Kyrkans linje tydlig

Biskop Fredrik Modéus menar att Svenska Kyrkan har ett beslut att bejaka samkönade äktenskap. 

– Så svenska kyrkans linje i det här fallet är tydlig.

– Samtidigt är det alldeles tillåtet att ha och uttrycka olika åsikter. Men det är ju förvånande när den som är ordförande i ett stiftsfullmäktige så tydligt tar ställning på ett annat sätt än vad svenska kyrkan gjort offentligt. 

Är det något du tänker ta upp med Bruno Edgarsson?

– Vi har en öppen dialog och jag kommer att prata med honom. Det allra sämsta man kan göra i det här läget är att dra sig ifrån varandra.

Centerpartiet i Kronoberg understryker att Bruno Edgarssons uttalande inte är partiets åsikt i frågan. 

– Vi tar starkt avstånd från de här uttalandena. För vår del är allas lika värde en självklarhet, säger Per Schöldberg, distriktsordförande för Centerpartiet Kronoberg.

– Den här typen av uttalanden kan man inte relativisera. Det stämmer inte med vår värdegrund.

Kan han bli utesluten?– Det är kommunkretsen i Ljungby som får ta den diskussionen.Och kommunkretsen i Ljungby skriver i ett pressmeddelande att de "kommer inom snar framtid hantera frågan om Bruno Edgarssons uttalande efter partiets stadgar och regler".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!