Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Homofoberna skålar väl i champagne nu"

UPPGIVEN. "Det här beslutet tar vår myndighet decennier tillbaka i tiden" säger Jeanette Larsson, polis i Malmö.
Foto: Christer Wahlgren

Malmö. "En cancersvulst på samhället." 

Den lesbiska polisen Jeanette Larsson anmälde kollegan som uttalade sig så om homosexuella, men fallet läggs ner. 

- Andra homofober skålar väl i champagne nu. I värsta fall sitter de i polisledningen, säger Jeanette Larsson. 

Den manliga polisen, som snart går i pension, satt i ett fikarum och pratade med en yngre kvinnlig kollega. När Jeanette Larsson, som är öppet homosexuell, gått förbi och hälsat sa han att han inte gillar hennes livsstil och att homosexuella är en cancersvulst på samhället.

Får korrektionssamtal

 Jeanette utbildar poliser i värdegrundsfrågor. Hon anmälde kollegan, och i går la chefsjuristen Mårten Unbeck ner fallet.

 - I juridiken måste man titta på vad som är objektivt bevisat. Detta räcker inte för att överlämna till personalansvarsnämnden. Mannen säger att han bara citerade pastor Åke Green, säger Mårten Unbeck.

 Däremot tvingas polisen ha ett korrektionssamtal med sin chef.

 - På en arbetsplats ska man inte prata om kollegors sexliv. Det är samma sak som ifall en tjock person går förbi, då börjar man inte prata om bantningskurer, säger Mårten Unbeck.

Besviken

 Jeanette är besviken över att kollegan får jobba kvar. Hon har fått stöd från allmänheten och andra poliser runt om i landet.

 - De kan inte förstå hur det kan hända. Det är bara i Skåne det går till så här, säger hon.

 Men allvarligast, menar hon, är vad beslutet medför för andra homosexuella poliser.

 - Jag har fått flera mejl från unga kvinnliga poliser som inte har kommit ut ännu. Tyvärr kan jag inte råda dem att göra det heller. De ser ingen framtid vid Skånepolisen.

 Hon är modig. Hon är en stark person. Men jag tycker inte om hennes sätt att leva. De är som en cancersvulst på samhället, de där.

FAKTA

Greens predikan
Frikyrkopastorn Åke Green blev känd då han i en predikan på Öland 2003 bland annat sa: "Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen". Han åtalades för hets mot folkgrupp, men friades i hovrätten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!