UPPGIVEN. "Det här beslutet tar vår myndighet decennier tillbaka i tiden" säger Jeanette Larsson, polis i Malmö. Foto: Christer Wahlgren
UPPGIVEN. "Det här beslutet tar vår myndighet decennier tillbaka i tiden" säger Jeanette Larsson, polis i Malmö. Foto: Christer Wahlgren

"Homofoberna skålar väl i champagne nu"

Publicerad
Uppdaterad
Malmö. "En cancersvulst på samhället."
Den lesbiska polisen Jeanette Larsson anmälde kollegan som uttalade sig så om homosexuella, men fallet läggs ner.
- Andra homofober skålar väl i champagne nu. I värsta fall sitter de i polisledningen, säger Jeanette Larsson.
Den manliga polisen, som snart går i pension, satt i ett fikarum och pratade med en yngre kvinnlig kollega. När Jeanette Larsson, som är öppet homosexuell, gått förbi och hälsat sa han att han inte gillar hennes livsstil och att homosexuella är en cancersvulst på samhället.

Får korrektionssamtal

Jeanette utbildar poliser i värdegrundsfrågor. Hon anmälde kollegan, och i går la chefsjuristen Mårten Unbeck ner fallet.
- I juridiken måste man titta på vad som är objektivt bevisat. Detta räcker inte för att överlämna till personalansvarsnämnden. Mannen säger att han bara citerade pastor Åke Green, säger Mårten Unbeck.
Däremot tvingas polisen ha ett korrektionssamtal med sin chef.
- På en arbetsplats ska man inte prata om kollegors sexliv. Det är samma sak som ifall en tjock person går förbi, då börjar man inte prata om bantningskurer, säger Mårten Unbeck.

Besviken

Jeanette är besviken över att kollegan får jobba kvar. Hon har fått stöd från allmänheten och andra poliser runt om i landet.
- De kan inte förstå hur det kan hända. Det är bara i Skåne det går till så här, säger hon.
Men allvarligast, menar hon, är vad beslutet medför för andra homosexuella poliser.
- Jag har fått flera mejl från unga kvinnliga poliser som inte har kommit ut ännu. Tyvärr kan jag inte råda dem att göra det heller. De ser ingen framtid vid Skånepolisen.
Hon är modig. Hon är en stark person. Men jag tycker inte om hennes sätt att leva. De är som en cancersvulst på samhället, de där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag