Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska vändningen: Använd munskydd på buss och tåg

Danmark öppnar för resor från hela Sverige
Mette Frederiksen har sagt att det är väntat att antalet smittade skulle öka i takt med öppningen av samhället.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmark rapporterade 91 nya bekräftade fall av covid-19 under torsdagen.Foto: JENS CHRISTIAN

Danmark öppnas upp och samhällslivet återvänder till Danmark.

Men nya coronasiffror visar att smittan kan ha fått ny fart i landet – och nu föreslår experter att öppnandet tar en paus. 

– Utvecklingen vi ser nu behöver inte pågå länge innan vi måste tajta till och dra tillbaka vissa delar, säger Nils Strandberg Pedersen, tidigare direktör vid Statens Serum Institut, till Berlingske

Samtidigt kommer nya regler: Munskydd på bussar och tåg.

Under torsdagen meddelade de danska hälsomyndigheterna att landet drabbats av ytterligare 91 nya bekräftade fall av covid-19.

Inte sedan mitten på maj har så pass många danskar bekräftats smittade av det nya coronavirusset under ett och samma dygn. 

– Det är oroväckande, så klart. Vi vet inte exakt vem eller var människor bli infekterade, säger forskaren Nils Strandberg Pedersen, som under 18 år arbetade som administrativ direktör vid Statens Serum Institut, till Berlingske. 

Danmark har i flera omgångar börjat öppna upp landet igen, efter vårens kraftiga åtgärder för att stoppa spridningen av covid-19. 

Så sent som under torsdagen meddelade danska myndigheter att turister från hela Sverige numera är välkomna – men för merparten gäller övernattning i minst sex dygn, annars släpps man inte in. 

– Vi måste förvänta oss fler smittade i takt med att samhället öppnas upp. Det helt avgörande blir att skärma av dem som bär på viruset utan några symptom. Därför är det viktigt att fortsätta hålla avstånd, sa den danska statsministern Mette Frederiksen (S) när stora delar av Danmark öppnades i våras.

Danmark tog till hårda åtgärder mot covid-19 under våren - men har sakteligen börjat öppna upp landet igen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Frederiksen i samband med ett EU-möte om coronakrisen i Europa.Foto: JOHANNA GERON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Corona på slakteri  

Men den nya virusspridningen kan tvinga landet att stoppa delar av öppnandet, säger Nils Strandberg Pedersen, som varnar för stora regionala konsekvenser om coronaviruset får ny fart i Danmark. 

– Utvecklingen vi ser nu behöver inte pågå länge innan vi måste tajta till och dra tillbaka vissa delar. Förslagsvis förbudet på folksamlingar, nu när 100 personer kan träffas. Självklart är det tråkigt att säga det, men vi vill inte att pandemin ska flamma upp igen.

Redan på fredagen kom första åtgärden mot de ökade smittotalen: Rekommendation om munskydd på buss och tåg. 

Danska Socialstyrelsen menar att vi nu går mot en kallare årstid och att danskarna kommer att ha svårare att distansera sig när jobbpendlingen ökar.

– Det gäller till exempel i kollektivtrafik i rusningstid eller på tätpackade bussar, tåg och färjor. Därför rekommenderar vi nu att man tar med ett munskydd i väskan i sådana situationer, och tar på det om det är svårt att hålla avstånd, säger myndighetens chef Sören Broström i en kommentar till vändningen. 

Använd munskydd – men på rätt sätt

Sundhedsstyrelsen håller koll på smittan och det kan bli så att uppmaningen om munskydd utvidgas till fler situationer. 

Precis som i Sverige har Danmark hittills inte haft med munskydd i riktlinjerna om corona. Därför finns ingen utbredd kunskap om hur man använder dem säkert, konstaterar Broström.

Nu ska danskarna utbildas.

– Därför kommer vi under de kommande veckorna ge ut material med information och inspiration om hur man använder det korrekt – och i vilka situationer det är meningsfullt. Om man använder fel munskydd eller om man använder munskyddet fel, skyddar det inte och kan göra mer skada än nytta.

TV: Barn på ridläger lämnades ensamma – ledarna drog

Barn på ridläger lämnades ensamma – ledarna drog