Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-journalisten fälldes – nu prövas fallet av HD

Fredrik Önnevall och den då 15-årige poken Ahmed. Foto: CLAES ELOFSSON / SVT

I februari förra året dömdes SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två medarbetare till villkorlig dom och samhällstjänst efter att ha smugglat en 15-årig flyktingpojke till Sverige.

Nu har Högsta domstolen beviljat SVT-medarbetarna prövningstillstånd. Trion hoppas på ett frikännande.

Det var under inspelningarna av dokumentärserien ”Fosterland” som programledaren Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk, träffade 15-åriga flyktingen Abed i Grekland. Han följde sedan med dem till Sverige.

Hela resan skildrades i tv-programmet och det ledde till att de inblandade polisanmäldes av en privatperson och delgavs misstanke om brott.

I tingsrätten krävde åklagaren att SVT-journalisterna skulle dömas till tre månaders fängelsestraff för människosmuggling.

De inblandade själva tillstod de faktiska omständigheterna, men förnekade brott. 

Ville hjälpa

Fredrik Önnevall var förvånad att det gjordes rättsak av ärendet, men stod fast vid sitt val att hjälpa pojken till tryggheten i Sverige.

Försvaret hade yrkat på ett friande på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl. Tingsrätten bedömde dock att den humanitära undantagsregeln inte var tillräckligt stark för att SVT-teamet skulle slippa straff.

– Jag ångrar inte valet vi gjorde. Jag gjorde det som jag kunde stå för som människa och det är jag nöjd med, sa han till SVT Nyheter.

I februari dömdes trion för människosmuggling till villkorlig dom med samhällstjänst om 75 timmar.

– Vi såg hur de har planerat hela resan tillsammans och bestämt att man skulle åka som turister. Man gav också pojken nya kläder och frisyr och hjälptes sedan åt till Sverige, sa chefsrådman Kristina Andersson efteråt.

Prövningtillstånd

Målet fördes senare vidare till hovrätten, där utslaget blev exakt detsamma.

Nu har Högsta domstolen beviljat trion prövningstillstånd i målet.

– Jag tycker att det är jättebra, för det är mycket som vare sig tingsrätten eller hovrätten tog hänsyn till. Domstolarna borde ha tagit hänsyn till att det handlade om en minderårig, säger Fredrik Önnevall nu till SVT Nyheter.

Högsta domstolen kommer att pröva både rubricering och påföljd. Tidigast i slutet av året eller början av nästa år väntas Högsta domstolens dom.

Enligt Önnevall har HD avgjort flera fall av människosmuggling där man mildrat påföljden om man hjälpt någon av humanitära skäl.

Uppehållstillstånd

Den då 15-årige Ahmed beviljades senare uppehållstillstånd i Sverige. Hans familj fick senare komma hit också.

Fredrik Önnevall har trots den fällande domen fått behålla jobbet på SVT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!