Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högsbyförskolans chef: Vi förstår det inte

Omhäktad. Vid omhäktningsförhandlingen i Kalmar tingsrätt förlängdes åtalstiden mot den misstänkte 21-åringen till den 20 maj. Utredningen omfattar anmälningar om övergrepp mot totalt tolv barn. Foto: Patric Soderström

Den misstänkte 21-åringen från det lilla samhället utanför Högsby omhäktades i går för grov våldtäkt.

Åklagaren plussade den här gången på med ytterligare sju barn som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp.

Mannen erkänner brotten, men tyckte inte att de skulle bedömas som grova.

Samtidigt har ägaren till förskolan inga svar på hur 21-åringen så ofta haft utrymme att vistas ensam med barnen.

Högsby kommun är fortfarande präglat av de fasansfulla händelserna mot barnen på förskolan.

- Efter den första chockvågen är det nu tystnaden som råder. Folk tänker efter. Det finns inte bara en misstänkt gärningsman. Ingen fritar sig från ansvar, säger kyrkoherden Leif Norrgård.

Han har sedan pedofilhärvan började nystas upp 4 april, då 21-åringen greps för en misstänkt våldtäkt mot en femårig flicka på förskolan, varit i tät kontakt med ortsborna. I första hand de drabbade barnens föräldrar och syskon.

- De behöver stillhet nu. De behöver anonymitet. Men det är svårt i en så liten kommun som vår med bara knappt 6 000 invånare. Alla vet vem den misstänkte gärningsmannen är och vilka familjer som utsatts.

Under tisdagen hade de närmast berörda ett strategimöte. Polis, kommun, landsting och skola träffades för att informera varandra om läget.

När Kvällsposten pratar med ägaren, som driver förskolan som enskild firma, har hon inga svar på hur praktikanten haft utrymme att så ofta vistas ensam med barnen.

- En praktikant har inget eget ansvar. Han eller hon har en handledare. Jag vet att han gungat barnen ute på gården. Men jag har ingen vetskap om att han skulle varit ensam med dem på toaletten till exempel. Vi förstår det inte.

"Arbetet löper som vanligt"

Tidigare har Kvällsposten intervjuat en av de mammor vars barn misstänks ha utsatts för 21-åringens övergrepp. Hon ger en helt annan bild av hur praktikanten agerat självständigt i kontakten med barnen.

- Så har jag ju sett varenda gång att han byter blöja med dörren stängd, personalen vet inte ens var han är ibland. När någon i personalen öppnat badrumsdörren så har de sagt "oj är du här inne och byter", berättade hon för Kvällsposten.

Den bilden känner inte ägaren alls igen.

- Det är 95 procent av alla föräldrar som har respekt och tillit för verksamheten. Några har tagit sina barn härifrån efter det som hänt, men de flesta, även av de barn som är föremål för polisutredningen, är kvar här.

- Det kanske låter hemskt att säga, men arbetet med barnen löper precis som vanligt. De är lika glada och entusiastiska. Och vår kommunikation med föräldrarna är öppen och ärlig.

- Det stärker naturligtvis oss att de litar på oss och inte ger oss skulden för det fruktansvärda.

Förlängde åtalstiden

Vid omhäktningsförhandlingen i Kalmar tingsrätt fick åklagaren förlängd åtalstid fram till 20 maj. 21-åringen motsatte sig inte den förlängda häktningen. Åklagare Linda Caneus fastslog att de flesta gärningarna begåtts på förskolans område och att det funnits tillfällen när den misstänkte varit ensam med barnen.

Totalt handlar det om 16 fall av sexuella övergrepp mot åtta barn. Förutom de åtta fallen från gårdagens förhandling omfattar utredningen anmälningar gällande ytterligare fyra barn, varav två på den aktuella förskolan.

 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att 21-åringen totalt är misstänkt för 16 fall av sexuella övergrepp mot sammanlagt tolv barn. Detta är fel. De 16 fallen gäller åtta barn samtidigt som polisen utreder anmälningar gällande ytterligare fyra barn.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!