Så här kan en vägglus se ut. Foto: AP / AP PRESSENS BILDSå här kan en vägglus se ut. Foto: AP / AP PRESSENS BILD
Så här kan en vägglus se ut.  Foto: AP / AP PRESSENS BILD
Småbarnsmamman, som var höggravid när händelsen inträffade, anmäler nu hotellet i Oskarshamn till ARN. Obs. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: NILS PETTER NILSSONSmåbarnsmamman, som var höggravid när händelsen inträffade, anmäler nu hotellet i Oskarshamn till ARN. Obs. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: NILS PETTER NILSSON
Småbarnsmamman, som var höggravid när händelsen inträffade, anmäler nu hotellet i Oskarshamn till ARN. Obs. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: NILS PETTER NILSSON

Höggravid mamma bets blodig av löss

Publicerad

Tillsammans med sin familj tog småbarnsmamman in på hotellet i Oskarshamn för en natt innan resan mot sommarhuset på Gotland.

Men det blev en tuff natt – medan hon sov fick hon över 100 bett av vägglöss som härjade i rummet.

– Hela vår sommar blev totalförstörd på grund av detta, säger mamman.

Händelsen inträffade på Sjöfartshotellet i Oskarshamn i juni. Familjen skulle till Gotland där de skulle bo i en hyrd sommarstuga och tog in på hotellet natten innan färjan till ön skulle gå.

På morgonen när de vaknade upptäckte den 35-åriga och höggravida småbarnsmamman blodfläckar på lakanen. Sedan upptäckte hon stora utslag på delar av kroppen.

– Jag hade bett överallt. I ansiktet, på ryggen, armar och ben, fingrar och tår. Senare googlade vi symtomen och jag förstod att det handlade om vägglöss, säger kvinnan. 

– Vi räknade till över 100 bett.

Mamman fick svår klåda av lössens bett

De många betten orsakade svår klåda och det var omöjligt att sova. I ett försök att lindra plågan täckte hon utslagen med gasbinda och klädde sig i heltäckande kläder.

Barnen, ett och fem år gamla, klarade sig helt från att angripas av vägglössen. Sambon drabbades dock, men inte i lika stor omfattning.

Efter upptäckten av lössen tog familjen kontakt med hotellet, mest för att se till att rummet inte hyrdes ut igen utan att ha sanerats ordenligt.

Därefter erbjöd hotellet familjen kompensation i form av pengarna tillbaka för natten samt annan ersättning, bland annat i form av fria nätter på hotellet.

"Hotellen måste kunna vara mer uppmärksamma på vägglöss"

Men familjen vill även ha ersättning för utgifterna för medicin och sjukvård samt 15 000 kronor i kompensation. Därför har hon anmält hotellet till Allmänna reklamationsnämnden.

Hotellchefen Jens Bengzén beklagar det inträffade och säger att vägglössen kom från en tidigare gäst i rummet, sannolikt följde de med i bagaget.

– Vi har bra rutiner för det här och samarbetar med Anticimex, dessutom gör städpersonalen gör alltid en okulär besiktning av rummet. Men de här lössen var nyfödda, väldigt små och mycket svåra att upptäcka, säger han.

Kvinnan säger att anmälan till ARN egentligen inte handlar om pengarna.

– Jag förstår att vi nog inte kommer att få så mycket mer. Jag tycker bara att hotellen måste kunna vara mer uppmärksamma, säger hon.

Efter larmet om lössen stängdes rummet för omfattande sanering. Inga andra rum var drabbade.

Tidningen Barometern har också rapporterat om händelsen.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag