En gravid kvinna kom in till Helsingborgs lasarett när hon kände minskade fosterrörelser. Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILDEn gravid kvinna kom in till Helsingborgs lasarett när hon kände minskade fosterrörelser. Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD
En gravid kvinna kom in till Helsingborgs lasarett när hon kände minskade fosterrörelser. Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD
Trots undersökningar med bland annat ultraljud skickades kvinnan hem – fostret dog senare i magen. Foto: ShutterstockTrots undersökningar med bland annat ultraljud skickades kvinnan hem – fostret dog senare i magen. Foto: Shutterstock
Trots undersökningar med bland annat ultraljud skickades kvinnan hem – fostret dog senare i magen. Foto: Shutterstock

Höggravid kvinna skickades hem – barnet dog i magen

Publicerad

En höggravid kvinna reagerade på att barnet rörde sig mindre och sökte vård. 

Hon skickades dock hem utan åtgärder och barnet dog senare i magen.

Vårdgivaren hänvisar till "den mänskliga faktorn".

En gravid kvinna hade gått över tiden med en vecka när hon uppsökte vården vid Helsingborgs lasarett för minskade fosterrörelser.

Man gjorde en fosterljudsövervakning som visade på onormala resultat och därför kompletterade man med ultraljud. Trots undersökningarna skickades patienten hem och kvinnan uppmanades att komma tillbaka för sedvanlig kontroll som övergångna gör i vecka 42.

Kvinnan återkom dock redan efter fyra dagar och då konstaterades det att barnet hade dött i livmodern. Helsingborgs lasarett valde att Lex Maria-anmäla händelsen.

Hög arbetsbelastning möjlig orsak

Vårdgivaren menar att den höga arbetsbelastningen kan ha varit orsaken till att läkaren gjort felbedömningen. Man hänvisar till "den mänskliga faktorn".

IVO menar att fosterljudsövervakningen visade att barnets syresättning borde ha kontrollerats ytterligare. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

Kvinnans akuta besök för de minskade fosterrörelserna var den första gången hon var i kontakt med den svenska sjukvården under graviditeten.

Fostret kunde ha överlevt

Av den anledningen och det faktum att ultraljudsundersökningen inte visat ett normalt resultat bedömer IVO att patienten skulle ha lagts in för observation eller åtminstone kallats till ett återbesök inom kort.

Efter inspektion av IVO har vårdgivaren vidtagit flera åtgärder efter fallet för att undvika liknande händelser i framtiden. Bland annat via utbildningar i fosterljudsövervakning. Lasarettet medger själva att barnet kunde ha överlevt och skriver "utfallet av händelsen troligen var undvikbart". 

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag