Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Höggravid kvinna skickades hem – barnet dog i magen

En gravid kvinna kom in till Helsingborgs lasarett när hon kände minskade fosterrörelser.
Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD
Trots undersökningar med bland annat ultraljud skickades kvinnan hem – fostret dog senare i magen.
Foto: Shutterstock

En höggravid kvinna reagerade på att barnet rörde sig mindre och sökte vård. 

Hon skickades dock hem utan åtgärder och barnet dog senare i magen.

Vårdgivaren hänvisar till "den mänskliga faktorn".

En gravid kvinna hade gått över tiden med en vecka när hon uppsökte vården vid Helsingborgs lasarett för minskade fosterrörelser.

Man gjorde en fosterljudsövervakning som visade på onormala resultat och därför kompletterade man med ultraljud. Trots undersökningarna skickades patienten hem och kvinnan uppmanades att komma tillbaka för sedvanlig kontroll som övergångna gör i vecka 42.

Kvinnan återkom dock redan efter fyra dagar och då konstaterades det att barnet hade dött i livmodern. Helsingborgs lasarett valde att Lex Maria-anmäla händelsen.

Hög arbetsbelastning möjlig orsak

Vårdgivaren menar att den höga arbetsbelastningen kan ha varit orsaken till att läkaren gjort felbedömningen. Man hänvisar till "den mänskliga faktorn".

IVO menar att fosterljudsövervakningen visade att barnets syresättning borde ha kontrollerats ytterligare. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

Kvinnans akuta besök för de minskade fosterrörelserna var den första gången hon var i kontakt med den svenska sjukvården under graviditeten.

Fostret kunde ha överlevt

Av den anledningen och det faktum att ultraljudsundersökningen inte visat ett normalt resultat bedömer IVO att patienten skulle ha lagts in för observation eller åtminstone kallats till ett återbesök inom kort.

Efter inspektion av IVO har vårdgivaren vidtagit flera åtgärder efter fallet för att undvika liknande händelser i framtiden. Bland annat via utbildningar i fosterljudsövervakning. Lasarettet medger själva att barnet kunde ha överlevt och skriver "utfallet av händelsen troligen var undvikbart". 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!