Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högg ihjäl hemlös – kan inte utvisas

Här är på en hundrastgård vid Möllevången hade 37-åringen sex med sitt offer. Foto: Polisen
Den här kniven hade 37-åringen när han greps. Foto: Polisen

Den 37-årige mannen borde ha varit utvisad. Men inget land vill ta emot honom. Tre veckor efter sin senaste fängelsedom begick han ett nytt brott. Han högg ihjäl en hemlös missbrukare efter att ha fått oralsex i en hundrastgård i Malmö.

– Ring till ambulans. Jag har sekunder kvar att leva, vädjade det svårt knivskurna offret. 

Vid 20-tiden på lördagskvällen den 28 maj förra året fanns det gott om besökare på ölcaféet i närheten av en hundrastgård vid Möllevången i Malmö. Några av besökarna hade varit på teater. Det var cirka 12 grader varmt.

Några noterade vid samma tidpunkt två personer stod i ett hörn av hundrastgården. Malmö tingsrätt har i den dom slagit fast att 37-åringen var en av dem, trots att han förnekat och påstått att han var på en helt annan plats vid den här tidpunkten.

Mannen hade tre veckor tidigare lämnat Salbergaanstalten efter att ha avtjänat sitt senaste av en lång rad straff. I förundersökningen finns en sammanställning av alla domar mot honom sedan han kom till Sverige 2010 och sökte asyl. Första domen är från 2011. Två år senare dömdes han till utvisning.

37-åringen har dömts ett flertal gånger för våldbrott och brott mot knivlagen. Foto: POLISEN

Mannen gick inte att utvisa

Men även om Migrationsverket ansåg att han borde kunna utvisas till det land som han kom ifrån, Kuwait, finns inget land som vill ta emot honom.

Den andre personen som befann sig på hundrastgården var en 45-årig hemlös missbrukare, hårt drabbad av sitt narkotikamissbruk och sina psykiska besvär. 45-åringen hade också bevisligen mycket ont om pengar. Det har en vän berättat för polisen.

Det som händer i hundrastgården, innan mordet, är följande, enligt kammaråklagare Fredrik Jönsson.

– De har sex, säger han och hänvisar till de utredningsåtgärder som gjordes under förundersökning.

Uppgiften om denna kortvariga, snabba, sexuella relation kom ursprungligen från vittnen som sett en person stå på knä framför en annan i hundrastgården.

Kort efteråt chockas besökare på ölkaféet att en uppenbart skadad person vacklar ut från hundrastgården och vädjar om hjälp. Det är 45-åringen som fått ett knivhugg i ryggen och skurits i halsen.

De vittnen som satt på ölcaféet är inte helt överens om vad 45-åringen sade. 

"Jag kommer dö"

En person uppger att 45-åringen sa så här:

– Ring till ambulans. Jag har sekunder kvar att leva.

En annan uppgav i förhör att 45-åringen yttrade dessa ord:

– Jag har blivit knivhuggen, jag kommer dö, ring en ambulans.

En yngre man som studerar till läkare rusade fram för att hjälpa offret. Samtidigt kom en sjuksköterska som råkat gå förbi. 45-åringen avled inte där på gatan. Tidpunkten för dödsfallet noterades till kl 23.59 på akutmottagningen i Malmö.

Polisens förundersökning ledde utredarna in i Malmös mest dystra och mörka värld, den som är missbrukarnas värld. I förundersökningen förekommer missbrukare, anställda på Stadsmission som mött 45-åringen, vänner och släktingar som berättar om ett rotlöst liv. Sjukvården lämnade över journaler till polisen som dokumenterade 45-åringens ständiga behov av vård allt eftersom missbruket fortskred.

Här grips 37-åringen som nu dömts för mordet i hundrastgården. Foto: POLISEN

Anhölls men släpptes

37-åringen blev redan dagen efter mordet misstänkt och anhölls men släpptes efter några dygn. Polisens intresse för honom var en självklarhet, med tanke på hans brottsregister och vana att bära kniv. I dom efter dom sedan 2011 har det framskymtat att han har lätt för att ta till våld och har en vana att bära en kniv. Men det var inte därför han greps den gången.

Han hade enligt vittnen i Folkets park i Malmö dagen efter mordet blivit misstänkt för sexuellt ofredande och för att just ha hotat med kniv. Han greps ganska kort efteråt sedan polisen gått ut en efterlysning på honom efter att ordningsvakter larmat.

Mannen nekade till de misstankarna och ingen ställde frågor om mordet som varit dagen innan. Han försattes på fri fot men åtta dagar senare blev han på nytt anhållen, denna gång för mordet på 45-åringen.

Nekar till sex

37-åringen nekade precis som han gjort när det gäller misstanken om vad han gjort i Folkets park och har fortsatt neka till mordet.

– Han nekar alltjämt till brott, säger advokat David Faxe.

När Malmö tingsrätt dömde honom för mordet blev beslutet om straffet uppskjutet. Tingsrätten bestämde att han först ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning. Den avgör om han döms till fängelse eller till rättspsykiatrisk vård.

Kammaråklagare Jönsson har precis som andra åklagare gjort vid tidigare tillfällen när mannen dömts yrkat på utvisning, denna gång på livstid. Men det finns, precis som tidigare, inget land att utvisa den statslöse 37-åringen till.