19-åring anföll eleven strax efter lunch en fredag i slutet av augusti. Han högg honom i ansiktet och buken. Nu sänks 19-åringens straff av hovrätten. Foto: GOOGLE MAPS / GOOGLE MAPS
19-åring anföll eleven strax efter lunch en fredag i slutet av augusti. Han högg honom i ansiktet och buken. Nu sänks 19-åringens straff av hovrätten. Foto: GOOGLE MAPS / GOOGLE MAPS

Högg elev med kniv i ansiktet – får sänkt straff i hovrätten

Publicerad

En 19-åring som dömts för mordförsök på en gymnasieelev fick i dag straffet sänkt från fem år och ett halvt års fängelse till ett år och två månader i hovrätten. 

Tingsrätten fällde honom för mordförsök när han anföll en elev i skolan med kniv. Hovrätten anser att det är grov misshandel, skriver Hallandsposten.

19-åringen greps i slutet av augusti bara några timmar efter att anfallit en elev på Kattegattsgymnasiet i Halmstad med en kniv. Han högg eleven i ansiktet och buken.

Sedan flydde han från skolan, men var redan då igenkänd av bland annat vittnen. I samband med häktning beskrev jouråklagaren Jon Lindahl attacken så här för Hallandsposten:

– Kniven har varit riktad mot sådana kroppsdelar att om det hade gått illa hade det funnits fara för personens liv. Det är tillfälliga omständigheter som gjorde att det inte gick värre än det gick.

Sänkt skadestånd

19-åringen åtalades senare för mordförsök i Halmstads tingsrätt och dömdes till fem och ett halvt års fängelse, utvisning samt ett skadestånd på 140 000 kronor.

Han överklagade domen till hovrätten som har en helt annan uppfattning om knivskärningen. Hovrätten anser att det är frågan om en grov misshandel och sänkte därför straffet till ett år och två månaders fängelse.

Skadeståndet sänktes därmed till 36 400 kronor och 19-åringen ska inte heller utvisas.

Åklagaren Charlotte Österlund säger till P4 Halland att det inte är uteslutet att hon överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag