Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högg elev med kniv i ansiktet – får sänkt straff i hovrätten

19-åring anföll eleven strax efter lunch en fredag i slutet av augusti. Han högg honom i ansiktet och buken. Nu sänks 19-åringens straff av hovrätten. Foto: GOOGLE MAPS / GOOGLE MAPS

En 19-åring som dömts för mordförsök på en gymnasieelev fick i dag straffet sänkt från fem år och ett halvt års fängelse till ett år och två månader i hovrätten. 

Tingsrätten fällde honom för mordförsök när han anföll en elev i skolan med kniv. Hovrätten anser att det är grov misshandel, skriver Hallandsposten.

19-åringen greps i slutet av augusti bara några timmar efter att anfallit en elev på Kattegattsgymnasiet i Halmstad med en kniv. Han högg eleven i ansiktet och buken.

Sedan flydde han från skolan, men var redan då igenkänd av bland annat vittnen. I samband med häktning beskrev jouråklagaren Jon Lindahl attacken så här för Hallandsposten:

– Kniven har varit riktad mot sådana kroppsdelar att om det hade gått illa hade det funnits fara för personens liv. Det är tillfälliga omständigheter som gjorde att det inte gick värre än det gick.

Sänkt skadestånd

19-åringen åtalades senare för mordförsök i Halmstads tingsrätt och dömdes till fem och ett halvt års fängelse, utvisning samt ett skadestånd på 140 000 kronor.

Han överklagade domen till hovrätten som har en helt annan uppfattning om knivskärningen. Hovrätten anser att det är frågan om en grov misshandel och sänkte därför straffet till ett år och två månaders fängelse.

Skadeståndet sänktes därmed till 36 400 kronor och 19-åringen ska inte heller utvisas.

Åklagaren Charlotte Österlund säger till P4 Halland att det inte är uteslutet att hon överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!