Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högerextrema Grå Vargarna dök upp på demonstration

Demonstranterna samlades utanför Jägersro centrum i lördags.
Foto: JENS CHRISTIAN

I helgen hölls en demonstration till stöd för Azerbajdzjan.

På demonstrationen dök sympatisörer för Grå Vargarna upp – en turkisk högerextrem organisation. 

– Det är ovanligt att Grå Vargarna visar upp sig så här, säger debattören Kurdo Baksi. 

I onsdags förra veckan förbjöds den ultranationalistiska organisationen Grå vargarna i Frankrike. 

Beslutet fattades på ett regeringsmöte och motiveras med att de under lång tid varit inblandade i en rad våldsamma attacker både mot kurder och armenier på fransk mark. 

Enligt inrikesminister Gérald Darmanin är Grå vargarna ”synnerligen aggressiva”. 

Under lördagen anordnades en demonstration i Malmö – till stöd för Azerbajdzjan, efter deras våldsamma konflikter med Armenien. 

Enligt polisen är det en förening som kallar sig Enade Azerbajdzjan som sökte, och fick, tillstånd att demonstrera. 

Men på Facebook la Grå vargarna ut en inbjudan till demonstrationen via sitt konto, där de uppmanade sina följare att komma och stötta deras ”blodsbröder i Azerbajdzjan”.

På bilder från demonstrationen syns hur två av demonstranterna gör Grå vargarnas tecken. Deras symbol syns också på en av flaggorna. 

Två demonstranter gör Grå Vargarnas tecken på demonstrationen.

Inga rapporter om stökigheter 

Enligt svensk-kurdiske författaren och samhällsdebattören Kurdo Baksi är det ovanligt att Grå vargarna visar upp sig och demonstrerar, speciellt i Malmö. 

– Jag har kollat och jag känner inte till att det någonsin har hänt tidigare. Det är ovanligt. Det här är en organisation som på 80-talet gömde sig i tvättstugor för att de inte ville visa sig. 

– De vill testa sina gränser. Det är också en direkt order från Erdogan (Turkiets president, reds. anm.) att visa upp sig. De använder nu konflikten i Azerbajdzjan och halshuggningen av läraren i Frankrike för att rättfärdiga Erdogans kritik mot Europa, säger han.  

Grå Vargarna ses ofta som en militär gren till det turkiska nationalistpartiet MHP, som stöder presidentens AK-parti. 

Demonstrationen i Malmö gick lugnt till och polisen har inga rapporter om några stökigheter kring händelsen. 

– Det finns inga rapporter om några oroligheter vid en demonstration i helgen, säger polisens presstalesperson Nils Norling. 

Sociala entreprenören Siavosh Derakhti deltog på manifestationen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Känd antirasist deltog 

På manifestationen deltog Siavosh Derakhti, social entreprenör som tidigare prisats för sina insatser mot antisemitism. Han har mottagit Raoul Wallenbergpriset och ELSA-priset efter att han grundade ”Unga muslimer mot antisemitism”. 

Siavosh Derakhti sommarpratade 2015 och var en av svenskarna som träffade dåvarande president Barack Obama under hans Sverigebesök 2013. 

Han säger att han fått ta emot hat och hot efter att uppgifterna om att Grå Vargarna var på samma demonstration spridits.

– Jag är själv svensk-azerbajdzjanier och jag var på plats för att visa mitt band som jag har till landet och relationen med familj och anhöriga där för att stödja mitt land, säger han. 

”Omöjligt att kontrollera” 

När Kvällsposten frågar varför han befann sig på en demonstration som spridits av Grå Vargarna svarar han att han också hört att det finns uppgifter om att Grå Vargarna ska ha befunnit sig på platsen. 

– Jag kan inte kolla folks bakgrunder. Jag kommer inte från höger eller vänster, utan från Malmö. Det var inte jag som var arrangör, jag ville visa solidaritet.  

Han säger också att det inte var Grå Vargarna som arrangerade demonstrationen. 

– Jag vet inte ens vilka som är Grå Vargar, de har kommit på eget initiativ. Det betyder inte att jag står för deras politiska åsikter. 

Javidan Humbatov, kontaktperson för föreningen som anordnade demonstrationen, säger att att han inte såg något som tydde på att Grå Vargarna var på demonstrationen. Enligt honom har de ingen koppling till den turkiska högerextrema organisationen. 

– Vi som förening har inte marknadsfört demonstrationen så mycket, vi har pratat med vänner och bekanta. Folk dyker upp ändå, det är nästan omöjligt att kontrollera.